Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea eucaliptului curcubeu, cel mai frumos copac din lume

Povestea eucaliptului curcubeu, cel mai frumos copac din lume
Înalt de 60-75 de metri, eucaliptul curcubeu este un spectacol al naturii, cu scoarța sa netedă, de culoare portocalie, care se desprinde în fâșii pentru a dezvălui o pânză de nuanțe verzi, roșii, portocalii, gri și maro purpuriu. Se spune că este cel mai frumos copac din lume.

Eucaliptul deglupta, cunoscut și sub numele de eucalipt curcubeu sau gumă curcubeu, este cunoscut pentru scoarța sa strălucitoare, cu dungi neon. Unii specialiști îl consideră cel mai frumos copac din lume.

Efectul de curcubeu este creat pe măsură ce scoarța se desprinde pe parcursul fiecărui sezon, dezvăluind una proaspătă, de un verde strălucitor, de dedesubt. Pe măsură ce fiecare strat de scoarță se maturizează, acesta capătă nuanțe de albastru, violet, portocaliu și roșu.

Deși eucaliptul curcubeu este originar din Filipine, Indonezia și Papua Noua Guinee, acesta poate fi întâlnit și în SUA. Potrivit specialiștilor, eucaliptul curcubeu este singura specie de eucalipt originară din emisfera nordică. Eucaliptul curcubeu prosperă în medii umede și poate crește până la 1,5 metri pe sezon.

Primul eucalipt curcubeu a fost plantat în anul 1929

Eucaliptul curcubeu, o minune a naturii

În 1929, primul eucalipt curcubeu a fost plantat în Hawaii, la Grădina Botanică Wahiawa din O’ahu. Specia a fost adusă în Hawaii pentru a ajuta la remedierea defrișărilor. Dar arborii curcubeu nu sunt doar superbi atunci când sunt priviți, dar se crede că uleiurile extrase din frunzele lor au un efect relaxant.

Superbul copac asigură adăpost și hrană la multe specii, de la microorganisme la păsări care trăiesc în cuburi pe ramurile sale. În plus, specialiștii spun că rădăcinile acestui copac stabilizează solul și previne eroziunea.

Doar anumite părți din Statele Unite ale Americii găzduiesc eucaliptul curcubeu, întrucât pentru a crește un asemenea arbore are nevoie de un climat constant cald și de multă ploaie. San Diego, California, devine o destinație pentru a vedea acești arbori. Îi puteți vedea în Parcul Balboa, de-a lungul bulevardului Sports Arena, la Grădina Zoologică din San Diego și în anumite părți din Mission Bay.

Unde se poate vedea un arbore atât de frumos

Veți găsi arbori curcubeu și în anumite părți din Hawaii. Există o faimoasă livadă de copaci în Maui, de-a lungul autostrăzii Hana, și îi puteți vedea și la Ke’anae Arboretum. În Kauai, vă puteți plimba de-a lungul căii de promenadă din Princeville pentru a vedea grupuri de eucalipți curcubeu, iar în Oahu se găsesc la Grădina Botanică Wahiawa și la Grădina Zoologică Honolulu. De asemenea, eucaliptul curcubeu există și în Florida, la Grădina Botanică Port St. Lucie, la Grădina Sunken din St. Petersburg, la Grădina Botanică din Naples și la Grădina Botanică Mounts din Palm Beach County.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre