Un copac Banyan din nord-vestul Pakistanului își plânge soarta de peste 120 de ani, după ce un ofițer beat al armatei britanice a hotărât să fie „arestat” în timpul perioadei coloniale opresive din regiune. Pomul continuă și acum să suporte greutatea rulmenților săi metalici…
„Ofițerul armatei britanice James a fost un om nemilos care a pus acest copac în lanțuri în 1898”
Se crede că așa-zisul „arest” ar fi fost făcut în 1898 de către ofițerul britanic James Squid în Landi Kotal, un oraș din apropierea graniței cu Torkhan.
„Bunicul meu Fateh Khan Shinwari mi-a spus că ofițerul armatei britanice James a fost un om nemilos care a pus acest copac în lanțuri în 1898”, a declarat Islam Khan Shinwari, în vârstă de 60 de ani, șeful tribului Khogikheil din Landi Kotal.
Shinwari a spus că locul unde se află în prezent copacul era proprietatea „ancestrală” a familiei, dar la acea vreme armata britanică a construit acolo o cantină pentru ofițeri.
„Sunt arestat”
În ciuda faptului că Pakistanul și-a câștigat independența față de dominația colonială britanică în 1947, pe un panou de pe copac încă se citesc cuvinte tulburătoare. „Sunt arestat. Într-o seară, un ofițer britanic foarte beat a crezut că mă mut din locul în care mă aflam inițial și i-a ordonat sergentului de la popotă să mă aresteze. De atunci sunt arestat”. Copacul, care se află acum pe terenul cantonamentului Landi Kotal al armatei pakistaneze, rămâne o atracție pentru turiști, străini și localnici.
Cum tratau britanicii oamenii din subcontinent…
Abu Zar Khan Afridi, un jurnalist din zonă, a declarat că arborele „arată opresiunea dominației britanice în subcontinent și imaginați-vă că dacă un ofițer britanic a putut pune un copac în lanț, atunci cum se tratau localnicii din acea epocă?”. „Am auzit de la tatăl meu că atunci când triburile noastre Afridi au preluat zona, au decis să lase copacul în lanțuri pentru a arăta generației noastre viitoare cum tratau britanicii oamenii din subcontinent”, a declarat Munsif Khan din Agenția Khyber.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook