Povestea impresionantă a Muzeului Zgărzilor de câini. O bijuterie excentrică

Cu peste 130 de piese care acoperă cinci secole de legătură dintre om și cel mai bun prieten al său, Muzeul Zgârzilor de câini din Anglia nu e doar o curiozitate, ci o călătorie care va fascina pe orice iubitor de blănoși.
Relația dintre om și câine e mai veche decât și-ar imagina cineva, iar zgarda animalului este dovada vie. Una dintre primele mărturii vine din Egiptul Antic, de pe un detaliu pictat pe sicriul lui Khuy din Asyut, datat în jurul anului 3500 î.Hr., unde un om își plimbă câinele cu o lesă. De atunci, zgârzile au evoluat de la simple unelte de control la simboluri de protecție, statut și iubire.
La Leeds Castle, această poveste prinde contur datorită Gertrudei Hunt, care, în 1977, a donat 62 de zgărzi istorice castelului, în memoria soțului ei, John Hunt. De la acea primă colecție, numărul exponatelor a crescut la peste 130, iar fiecare piesă are o poveste unică despre câini și stăpânii lor.
Primele zgărzi din colecție sunt adevărate „fortărețe”. Au fost realizate din fier, sunt pline de țepi amenințători și au fost create în Evul Mediu pentru a proteja câinii de vânătoare de lupi și urși. În perioada Renașterii, nobilii au început să crească blănoși nu doar pentru vânătoare, ci și ca tovarăși de preț.
„Câinii deveniseră posesiuni de prestigiu, iar zgărzile lor reflectau bogăția și gustul stăpânilor”, a explicat Annie Kemkaran-Smith, curatorul muzeului. Așa au apărut zgărzile din alamă, argint sau aur, gravate cu blazoane de familie, cum este o superbă piesă italiană din 1630.
În secolele XVII și XVIII, zgărzile din piele, catifea sau lână au fost decorate cu clopoței și gravuri, unele foarte amuzante. „Sunt pierdut, du-mă la stăpânul meu, sunt câinele domnului Millard, fratele meu e Prickly Dick, iar eu sunt Nimble Come Quick.”, scrie pe un exemplar din 1793. Intrarea în acest muzeu e inclusă în biletul pentru castel. O invitație irezistibilă pentru oricine iubește câinii sau istoria trăsnită.
Sursă foto: leeds-castle.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook