Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea Tăbliței de Smarald și secretele sale despre Univers

Povestea Tăbliței de Smarald și secretele sale despre Univers
Legenda spune că pe Tăblița de Smarald sunt inscripționate secretele Universului. Cea mai răspândită poveste susține că tăblița a fost găsită într-un mormânt îngropat sub statuia lui Hermes din Tyana, strânsă în mâinile cadavrului lui Hermes Trismegistus însuși.

Originea Tabletei de Smarald este neclară și în zilele noastre, de aceea este înconjurată de legende. Ce secrete ascunde.

Se crede că Hermes Trismegistus ar fi și autorul Tabletei de Smarald

Originile alchimiei occidentale pot fi urmărite până în Egiptul elenistic, în special în orașul Alexandria. Unul dintre cele mai importante personaje din mitologia alchimiei este Hermes Trismegistus (Hermes cel Mare de Trei ori Mare). Numele acestui personaj derivă de la zeul egiptean al înțelepciunii, Thoth, și de la omologul său grec, Hermes.

Hermetica, despre care se spune că ar fi fost scrisă de Hermes Trismegistus, este considerată în general ca fiind baza filozofiei și practicii alchimice occidentale. În plus, se crede că Hermes Trismegistus ar fi și autorul Tabletei de Smarald.

Legendele Tăbliței de Smarald

Creatorul Tabletei de Smarald a fost prezentat în mit ca fiind zeul egiptean Thoth, care, scrie Armando Mei, „și-a împărțit cunoștințele în 42 de plăci de smarald, codificând marile principii științifice care guvernează Universul. Legenda spune că, după căderea zeilor, tăblițele hermetice au fost ascunse cu iscusință, astfel încât nicio ființă umană să nu le găsească. Doar Thoth, la întoarcerea sa în acea dimensiune, a reușit să recupereze misterioasa carte”.

O reprezentare imaginativă din secolul al XVII-lea a Tabletei de Smarald din opera lui Heinrich Khunrath, 1606. Sursă foto: www.ancient-origins.net

Se crede, totodată, că Tăblița se Smarald ar fi fost ținută în Chivotul Legământului

O altă legendă sugerează că Seth, al treilea fiu al lui Adam și al Evei, ar fi fost cel care a scris-o inițial. Alții cred că tăblița a fost ținută cândva în Chivotul Legământului. Unii susțin chiar că sursa originală a Tabletei de Smarald nu este alta decât legendarul oraș Atlantida. Cea mai veche sursă documentabilă a textului Tăbliței de Smarald este Kitab sirr al-haliqi (Cartea secretului creației și a artei naturii), care a fost la rândul ei un compus din lucrări anterioare.

Aceasta a fost o lucrare arabă scrisă în secolul al VIII-lea d.Hr. și atribuită lui „Balinas” sau Pseudo-Apollonius din Tyana. Balinas este cel care ne oferă povestea despre cum a descoperit Tăblița de Smarald în mormântul îngropat.

Scrisă între secolele al VI-lea și al VIII-lea d.Hr?

Pe baza acestei lucrări arabe, unii cred că Tăblița de Smarald a fost, de asemenea, un text arab și a fost scrisă între secolele al VI-lea și al VIII-lea d.Hr. și nu o lucrare din Antichitate, așa cum au susținut mulți. În timp ce Balinas susținea că Tăblița de Smarald a fost scrisă inițial în limba greacă, documentul original care ar fi fost în posesia sa nu mai există.

O reconstituire a ceea ce se crede că ar fi arătat Tableta de Smarald

Și de altfel, nu se știe dacă a existat vreodată. Unii spun că textul a ars în Biblioteca din Alexandria. Cu toate acestea, versiunea lui Balinas a textului în sine a devenit rapid cunoscută și a fost tradusă de diverse persoane de-a lungul secolelor.

Tradusă în latină de Hugo von Santalla

De exemplu, o versiune timpurie a Tăbliței de smarald a apărut și într-o lucrare numită Kitab Ustuqus al-Uss al-Thani (A doua carte a Elementelor Fundației), care este atribuită lui Jabir ibn Hayyan. Cu toate acestea, vor mai trece câteva secole până când textul va fi accesibil europenilor. În secolul al XII-lea d.Hr., Tăblița de Smarald a fost tradusă în latină de Hugo von Santalla.

O traducere a lui Isaac Newton a fost descoperită printre documentele sale alchimice

Tăblița de Smarald va deveni unul dintre pilonii alchimiei occidentale. A fost un text extrem de influent în alchimia medievală și renascentistă și, probabil, încă mai este și astăzi. Pe lângă traducerile Tabletei de Smarald, au fost scrise și numeroase comentarii cu privire la conținutul acesteia. De exemplu, o traducere a lui Isaac Newton a fost descoperită printre documentele sale alchimice. Această traducere se află în prezent la Biblioteca King’s College din cadrul Universității Cambridge.

Hermes Trismegistus.

Printre alți cercetători notabili ai Tabletei de Smarald se numără Roger Bacon, Albertus Magnus, John Dee și Aleister Crowley. Iar astăzi, cunoașterea legendarei Tablete de Smarald (cel puțin o interpretare a acesteia) ajunge la noi audiențe prin prezența sa în serialul suprarealist de limbă germană Dark.

Textul descrie șapte etape ale transformării alchimice

Interpretarea textului de smarald nu este o chestiune simplă, fiind vorba, în fond, de un text ezoteric. O interpretare, de exemplu, sugerează că textul descrie șapte etape ale transformării alchimice, respectiv calcinare, dizolvare, separare, conjuncție, fermentare, distilare și coagulare. Cu toate acestea, în ciuda diferitelor interpretări disponibile, se pare că niciunul dintre autorii lor nu pretinde că deține cunoașterea întregului adevăr.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre