Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră națională pentru profesioniștii din Teatru: CLOUD – BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră națională pentru profesioniștii din Teatru: CLOUD – BIBLIOTECA VIRTUALĂ
CLOUD – BIBLIOTECA VIRTUALĂ vine în sprijinul profesioniștilor de teatru și al studenților din învățământul teatral, punându-i în contact cu texte noi și, de asemenea, cu autorii acestora sau, în funcție de text, cu traducătorii.

Începând de marți, 1 februarie, Teatrul Național din Timișoara deschide pe site-ul www.tntimisoara.com platforma on-line CLOUD – BIBLIOTECA VIRTUALĂ, dedicată dramaturgiei contemporane românești și noilor traduceri din literatura dramatică a lumii.

CLOUD – BIBLIOTECA VIRTUALĂ face parte din programul Virtual, inclus în proiectul de management aprobat pentru Teatrul Național din Timișoara, pentru perioada 2022 – 2026 și, totodată, este parte din proiectul Vocile orașului – Open the words, în perspectiva Capitalei Europene a Culturii și reprezintă o formulă alternativă de promovare a dramaturgiei românești și de accesare a dramaturgiei universale în traduceri.

Teatrul Național din Timișoara vine în întâmpinarea utilizatorilor platformei, prefațând piesele cu un sinopsis și, totodată menționând pe fiecare text inclus în  CLOUD – BIBLIOTECA VIRTUALĂ datele de contact ale autorului sau traducătorului, dat fiind că pentru utilizarea textelor în vederea montării, publicării etc., este necesară obținerea drepturilor din partea autorului. Lectura textelor incluse în CLOUD – BIBLIOTECA VIRTUALĂ este gratuită.

Naționalul timișorean, preocupat de evoluția spectacolului pe text românesc

Aceasta nu e însă o preocupare nouă pentru Naționalul timișorean. Teatrul Național din Timișoara este preocupat, încă de la începutul anilor 2000, de evoluția spectacolului pe text de teatru românesc. Astfel, Teatrul Național din Timișoara a preluat organizarea Concursului Național de Dramaturgie ( CND) în 2005, concurs inițiat un an mai devreme de e Ministerul Culturii.

Și a făcut asta datorită preocupării sale pentru evoluția spectacolului pe text de teatru românesc.  Concursul se adresează dramaturgilor de limbă română, debutanți sau consacrați, din România sau din diaspora. Amintim că în 2015,  în „finala” concursului au ajuns piesele unui elev de liceu din Cluj-Napoca.

Finalitatea Concursului Național de Dramaturgie este punerea în scenă a spectacolului pe piesa câștigătoare. De altfel, Teatrul Național din Timișoara are în repertoriu și joacă cu succes spectacole care, inițial au fost făcute cunoscute lumii teatrale prin intermediul CND.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre