Simona Ionescu / Redactor Șef

Prețul mondial al alimentelor a explodat în ultimul an

Prețul mondial al alimentelor a explodat în ultimul an
Pandemia a afectat lanțurile globale de aprovizionare. Încă de anul trecut, analiștii economici spuneau că așa se va întâmpla. Mărfurile încep să lipsească din magazine în întreaga lume.

Fiți cumpătați pentru că ne așteaptă vremuri grele, spun experții americani. Pandemia a dat peste cap toată planeta. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că lumea se află în pragul celei mai grave crize alimentare din ultimii 50 de ani.

Prețul mondial al alimentelor a explodat în ultimul an

Pandemia a perturbat lanțurile globale de aprovizionare cu alimente. ONU prognozează că vor muri mai mulți oameni din cauza foamei decât din cauza coronavirusului.

Mărfurile încep să lipsească din magazine în întreaga lume. Prețul mondial al alimentelor a explodat în ultimul an, scrie evz.ro.

Lanțurile de aprovizionare globale nu au mai trecut printr-o asemenea criză de la cel de al Doilea Război Mondial. Este din ce în ce mai greu să găsești unele mărfuri, fie că e vorba de un parbriz nou pentru mașină, fie de alte mărfuri din China.

În parte, situația se explică prin modul în care pandemia a afectat lanțurile globale de aprovizionare. Politica de toleranță zero a Chinei față de Covid-19 a dus la închiderea pentru o perioadă nedeterminată a unuia dintre cele mai aglomerate terminale portuare din întreaga lume. E vorba de Meishan, un terminal foarte important al portului chinez Ningbo-Zhoushan. Decizia a fost luată după ce un muncitor în vârstă de 34 de ani a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Mai mult, un membru al consiliului de administrație al companiei Ningbo Port Group (care operează portul) și-a dat demisia, invocând motive personale, anunță China Securities Daily.

Închiderea unui terminal portuar din China nu ar provoca mari probleme pe plan mondial dacă lumea întreagă nu ar fi atât de dependentă de mărfurile produse în China. Închiderea terminalului Meishan nu este singurul obstacol în calea exporturilor chinezești.

Cererea de containere de transport maritim depășește cu mult oferta

Criză de de containere pentru transport

Un alt factor major cu care se confruntă economia mondială este lipsa, fără precedent în istoria recentă, de containere pentru transport maritim. Cererea de containere de transport maritim depășește cu mult oferta. Acest lucru a urcat tarifele globale de transport maritim la niveluri care nu au mai fost până acum.
În SUA, mai există o problemă, odată ce containerele sunt livrate în porturile SUA, nu mai sunt suficienți lucrători portuari pentru a le descărca pe toate.

Criza mondială de cipuri de computer afectează profund economia mondială. De exemplu, se estimează că industria auto globală va produce cu 7.1 milioane de vehicule mai puțin anul acesta din cauza lipsei de cipuri.

Principala fabrică Volkswagen din Wolfsburg va funcționa doar cu o singură tură după vacanța de vară din cauza deficiențelor de aprovizionare, anunță Bloomberg. Volkswagen nu este singurul constructor auto care are probleme, Audi anunță că își va prelungi vacanța de vară cu o săptămână, potrivit aceleiași surse.

Lipsa mondială de semiconductori provoacă turbulențe și în alte sectoare. Reuters a chestionat furnizori și comercianți cu amănuntul din Statele Unite și Europa. E vorba de companii din domenii variate, de la jucării, la computere. Toți se așteaptă la întârzieri de săptămâni în aprovizionarea pentru sărbătorile de iarnă. Cauza ar fi blocajele de transport maritim și închiderea portului Yantian din sudul Chinei, care deservește producătorii de lângă Shenzhen.

Creșterea prețului alimentelor declanșează revolte

„Vor fi probleme majore”, susține Isaac Larian, director executiv al MGA Entertainment Inc din Los Angeles, care vinde jucării către Amazon, Walmart și Target. „Este prea târziu pentru Crăciun”, e de părere și Thompson, fondatorul Plugable Technologies din Washington.

Pe măsură ce stocurile se diminuează, prețurile cresc. Iar acest lucru se simte cel mai mult în ce privește mîncarea. Potrivit Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, prețul global al alimentelor este cu 31% mai mare decât în ​​urmă cu un an.

Indiferent dacă este vorba de supermarketuri, magazinele de la colț de stradă sau piețe, prețurile la alimente au crescut în cea mai mare parte a lumii. Cum salariile n-au crescut pe măsură, multora le e din ce în ce mai greu să-și cumpere mâncare. Revolte ale înfometaților au avut deja loc în mai multe părți ale lumii, din Cuba, în Africa de Sud,

A existat mult optimism în ce privește economia mondială în prima jumătate a anului 2021.  Acum toată lumea începe să-și dea seama că lucrurile amenință să meargă din rău în mai rău, scrie Michael Snyder. Sursa: TheMostImportantNews.com.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre