Simona Ionescu / Redactor Șef

Primarul Băluță a început să taie în carne vie. A demis conducerea DGASPC sector 4

Primarul Băluță a început să taie în carne vie. A demis conducerea DGASPC sector 4
Controale la sânge în toate centrele sociale destinate adulților, copiilor și persoanelor cu dizabilități. Comisia de control a găsit nereguli la una dintre locațiile unde trăiau șase minori aflați în grija direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.

Pereți deteriorați, mobilier neconform, echipamente sanitare sub orice critică, dar și condiții în neregulă pentru depozitarea alimentelor. Ca urmare a acestor deficiențe, primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a demis imediat conducerea DGASPC Sector 4. „Pentru ca toate deficiențele să fie remediate în regim de urgență”, copiii au fost relocați.

Biroul de Presă al Primăriei Sectorului 4 a transmis și un comunicat de presă:

„Urmare a deficiențelor constatate de către comisia de control la una dintre locațiile în care erau găzduiți șase minori aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță a luat măsura demiterii de îndată a conducerii DGASPC Sector 4.
Acțiunea de control a avut loc luni, 10 iulie a.c., în cadrul seriei de verificări efectuate la nivel național, în toate centrele sociale destinate adulților, copiilor și persoanelor cu dizabilități.
În cadrul acestor verificări, realizate în Sectorul 4, de o echipă mixtă de control, au fost constatate deficiențe în raport cu standardul necesar, precum cele în privința aspectului deteriorat al pereților interiori, al mobilierului, al echipamentelor sanitare, cât și în privința condițiilor de depozitare a alimentelor.
Până la momentul transmiterii prezentei informări de presă, locația respectivă a fost deja închisă, iar minorii au fost relocați în alte spații conforme, pentru ca toate deficiențele constatate să fie remediate în regim de urgență”.

Șeful Agenției Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Mihai Tomescu, demis de Ciolacu

După ce peste 100 de vârstnici au fost găsiți bătuți și înfometați în trei cămine din județul Ilfov, Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a cerut instituțiilor statului a cerut ca cei vinovați să fie „pedepsiți”, menționând că „nu contează la ce minister își desfășoară activitatea”.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe șeful Agenției Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Mihai Tomescu. Deși acesta susține că toate controalele făcute de instituția sa „au fost realizate cu profesionalism și de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală”.

Daniel Băluță a tăiat în carne vie

Și directorul DSP Ilfov a demisionat

După ce Direcția de Sănătate Publică a verificat căminele groazei, ministrul Sănătății l-a întrebat pe șeful DSP Ilfov ce știe despre azile și așa a aflat că acesta nu cunoștea nimic. Autoritățile spun că în viitor șefii de instituții care nu au făcut verificările necesare sau s-au făcut că nu văd neregulile, vor fi destituiți.

„La sfârșitul acestei activități de control, cel puțin noi, ca și Minister al Sănătății, vom propune adoptarea sau modificarea legislației”

”Lucrurile din punct de vedere medical sunt sub control și am verificat și activitatea la nivel național, dar ne-a interesat exact ce s-a întâmplat în județul Ilfov. […] Ajungem să constatăm că atunci când facem un control facem fiecare pe bucata lor, controlăm hârtii în loc de evidențe.

Cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiți pacienții cu adevărat, nu pe hârtie. […] La sfârșitul acestei activități de control, cel puțin noi, ca și Minister al Sănătății, vom propune adoptarea sau modificarea legislației încât calitatea serviciilor acordate acestor persoane să fie cea reală și să poată să fie într-adevăr verificabilă”, a declarat Alexandru Rafila, la conferința de presă organizată pentru a prezenta care e starea de sănătate a bătrânilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre