Simona Ionescu / Redactor Șef

Primele reacții oficiale în România în cazul medicului pervers, acuzat în Anglia că abuza pacienții pentru a-și satisface plăcerile

Primele reacții oficiale în România în cazul medicului pervers, acuzat în Anglia că abuza pacienții pentru a-și satisface plăcerile
Cazul medicului Iuliu Stan, care a fost judecat de tribunalul medical britanic și căruia i s-a retras dreptul de practică în Regatul Unit, este cunoscut și în România. Așa cum am relatat deja, după ce a fost concediat Marea Britanie, ca urmare a faptului că s-a dovedit că a abuzat zeci de pacienți, medicul a revenit în România și s-a angajat. El a obținut un post la Spitalul Județean din Cluj-Napoca, dar și al unitatea din municipiu a rețelei Regina Maria.

Președintele Colegiului Medicilor din România, Prof. Dr. Daniel Coriu, doctor în științe medicale, a oferit primele reacții oficiale pe acest caz. Este la curent cu cazul medicului român judecat în tribunalul din Marea Britanie. La fel și conducerea rețelei medicale Regina Maria, care, după ce a aflat de faptele medicului, a întrerupt contractul cu dr. Stan care activa la o unitate din Cluj Napoca.

Amintim că în cursul zilei de joi, publicația engleză Daily Mail a făcut dezvăluiri șocante despre un medic român, ortoped, care lucra de mulți ani într-un spital de stat din Marea Britanie. Rețete și vedete a preluat informațiile și a încercat ia legătura și cu medicul acuzat de agresiuni sexuale asupra pacienților săi, însă nu l-a putut contacta.

Dr. Iuliu Iosif Marian Stan, care a studiat Medicina în România, absolvind în 2007, a fost șters din registrul medical britanic după ce Tribunalul Medical din Anglia a constatat că a supus bărbații și băieții la proceduri inutile, invazive și intime pentru propria satisfacție sexuală. În 2021, acesta a revenit în țară și s-a angajat întâi la Spitalul Județean din Cluj-Napoca, iar apoi în sistemul medical privat. În prezent avea un contract de colaborare cu unitatea rețelei Regina Maria din Cluj-Napoca.

Medic pervers, acuzat în Anglia că abuza pacienții pentru a-și satisface plăcerile

Medicul român tocmai a primit sentința din partea tribunalului englez, specializat în cauze medicale, și are la dispoziție 28 de zile să conteste măsura care îi interzice să mai lucreze vreodată în Marea Britanie. Conform Daily Mail, care a prezentat în exclusivitate cazul, medicul Iuliu Stan a fost acuzat de practici inutile asupra pacienților, inclusiv minori, pentru a-și satisface plăcerile sexuale. Anchetatorii au stabilit că foarte mulți pacienți au căzut victime pasiunilor sexuale dubioase ale românului. Ei transmit că printre aceștia se numără și minori, însă nu au precizat numărul total.

Colegiul Medicilor din România a fost notificat de structura omoloagă din Marea Britanie în legătură cu practicile dr. Iuliu Stan. Medicul va fi anchetat și aici și vor urma sancțiuni după ce se va definitiva cazul (Sursa foto: Daily Mail)

Investigatorii au descoperit că medicul „a supus pacienții la proceduri inutile, invazive și intime pentru propria satisfacție sexuală. În unele cazuri, același pacient a fost supus unor proceduri intime și invazive de către Dr. Stan în mai multe rânduri”, după cum se arată în dosarul cazului.

S-a descoperit că medicul a distribuit personal medicamente rectale în peste 200 de ocazii, uneori aceluiași pacient. În sentința tribunalului medical se constată că medicul român Iuliu Stan avea o „preferință” față de administrarea personală a acestor medicamente tinerilor și băieților. Mai exact, a administrat el însuși analgezice rectale de 277 de ori pentru pacienții de sex masculin, dar numai o singură dată pentru o pacientă. În mod normal, procedura ar fi trebuit să fie făcută de o asistentă medicală.

Colegiul Medicilor din România a fost notificat

Președintele Colegiului Medicilor, profesorul Daniel Coriu a oferit primele explicații asupra acestui caz șocant. Instituția a primit o notificare de la omologii din Marea Britanie. „Și noi notificați despre acest caz de către colegii din Colegiul Medicilor din Marea Britanie. Și despre faptul că la acest moment, acest medic este suspendat. Decizia lor este de suspendare, dar decizia lor nu este definitivă. Există o cale de atac, 28 de zile de la notificarea medicului.

Nu vă pot spune precis când s-a întâmplat acest lucru, dar el are acest drept și trebuie să ținem cont de el. Noi trebuie să avem mai multe informații. Medicul nu este din București, este din Cluj. Am transmis o notificare teritorială și, în funcție de decizia definitivă a celor din Marea Britanie, se va lua o măsură și în România”, a declarat dr. Daniel Coriu.

El a mai spus că în Comisia de disciplină teritorială, apoi în Comisia de disciplină națională cazul medicului va fi analizat, și vor urma sancțiuni, în funcție de decizia definitivă din Marea Britanie. „Se poate merge de la suspendare la avertisment și până la ridicarea dreptului de liberă practică”, a mai spus președintele Colegilor Medicilor din România.

Anchetă internă și la Regina Maria

Așa cum arătam, medicul Iuliu Iosif Marian Stan s-a întors în România în 2021, după ce a fost dat afară din spitalul de stat din Anglia. Numele lui apare pe un document publicat pe internet al Spitalului Județean Cluj-Napoca, prin care se anunța rezultatele unui concurs de angajare. Doctorul apare ca „ADMIS”, dar nu ca ortoped ci pe un post de cardiolog. În ultima perioadă, medicul a fost colaborator la unitatea din Cluj, aparținând lanțului „Regina Maria”.

„Am aflat pentru prima oară din presa britanică despre acuzațiile aduse medicului român și am început de îndată o investigație internă. Cu toate că nu am avut niciun comentariu negativ sau sesizare care să ridice suspiciuni de orice fel la adresa activității sale, am decis să investigăm îndeaproape cazul cu autoritățile din UK si, proactiv, am suspendat colaborarea cu medicul, până la o decizie finală”, a transmis, pentru RV și EVZ, reprezentanta prestigioasei rețele medicale.

Sursa foto: Regina Maria

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre