Simona Ionescu / Redactor Șef

Știați? Primul computer a apărut acum 75 de ani. Cântărea 30 de tone

Știați? Primul computer a apărut acum 75 de ani. Cântărea 30 de tone
Primul computer a apărut acum 75 de ani. Avea 30 de tone și ocupa o cameră întreagă în formă de U. Multe dintre primele sarcini au fost pentru scopuri militare.

Primul computer a apărut acum 75 de ani. A fost construit în 2 ani și cântărea 30 de tone. Aparatul nu a devenit pe deplin operaţional până în 1952, mult prea târziu să fie folosit în Al Doilea Război Mondial.

Primul computer a apărut acum 75 de ani

Primul computer a fost invenția unor savanți americani, ingineri și fizicieni.

La 14 februarie 1946 a început să funcţioneze primul calculator electronic pentru uz general. I-au spus ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), conceput în 1943 la Universitatea din Pennsylvania (SUA), scrie evenimentulistoric.ro.

Pe 15 februarie 1946, ENIAC a intrat pe prima pagină în „The New York Times”, iar pentru mulţi evenimentul a marcat începutul erei electronice a calculatorului.

ENIAC a fost conceput şi proiectat de John Mauchly, fizician şi inginer, şi John Presper Eckert, inginer şi profesor de la Universitatea Pennsylvania.

Cei doi au trimis o propunere guvernului pentru fonduri în vederea construirii unei maşini care să calculeze tabele cu tragerile artileriei. Guvernul american a oferit un contract de 400.000 de dolari pentru construcţia unui calculator.

În decembrie 1945, a fost soluţionată o primă problemă. ENIAC a efectuat calculele pentru construcţia bombei cu hidrogen.

Computerul a fost construit între 1943 şi 1945 la şcoala „Moore” de la Universitatea din Pennsylvania.

Însă, primul calculator electronic pentru uz general nu a fost livrat armatei decât abia după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul computer cântărea 30 de tone

ENIAC era o maşină de mari dimensiuni, cu o greutate de 30 de tone, ce ocupa o cameră întreagă în formă de U.

Conţinea peste 100.000 de componente electronice, inclusiv 17.468 tuburi electronice, 70.000 de rezistori şi 10.000 de condensatori.

Folosea sistemul zecimal, care permitea oamenilor citirea uşoară a cartelelor perforate.

Un dezavantaj consta în faptul că era foarte dificil să schimbi instrucţiunile. Pentru a fi programate din nou trebuiau schimbate poziţiile firelor, manual.

Aparatul putea efectua 5.000 de adunări şi 300 de înmulţiri pe secundă. Pentru comparaţie, acum microprocesoarele pot realiza 100 milioane de adunări pe secundă.

Deşi tuburile vidate ocupau mult spaţiu, utilizarea lor a crescut viteza de calcul de o mie de ori faţă de alte aparate folosite până atunci.

Aparatul nu a devenit pe deplin operaţional până în 1952.

În 1949, aceeași savanți au realizat Computerul Binal Automatic – BINAC, care folosea bandă magnetică, în loc de cartele perforate, pentru stocarea de date.

Terminată prea târziu pentru a fi folosită în război, maşina a fost utilizată pentru calcule în prezicerea vremii, în proiectarea tunelurilor aerodinamice şi la studierea cosmosului.

O parte a maşinii se află expusă la Institutul Smithsonian din Washington, SUA.


Cele mai proaste parole de pe calculator şi telefon

Aveți grijă cum folosiți cardurile bancare în 2021! Se schimbă totul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre