Simona Ionescu / Redactor Șef

Primul om care a depășit viteza sunetului a pornit în călătoria finală

Primul om care a depășit viteza sunetului a pornit în călătoria finală
Cel mai rapid om din lume s-a stins din viață. El a călătorit cu o viteză mai mare decât sunetul. Iar acum a cunoscut o altă viteză, mai mare, cu care s-a desprins de lumea aceasta, la vârsta de aproape 100 de ani.

Chuck Yeager, cunoscut drept cel mai rapid om din lume, a murit luni, 7 decembrie. Acesta s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani, într-un spital din Los Angeles. Anunțul a fost făcut de soția sa, Victoria, care a postat noaptea care tocmai a trecut, un mesaj emoționant pe Twitter. „O viaţă incredibil de bine trăită, cel mai mare pilot al Americii”, a scris pe Twitter soția lui Chuck Yeager.

Yeager a fost primul om care a depășit pragul sonic. S-a întâmplat în data de 14 octombrie 1947, pilotul zburând cu o aeronavă hibrid, o combinație dintre avion și rachetă, ridicat la 13.000 de metri altitudine de un bombardier B-29, care ulterior a atins viteza de 1.126 de kilometri pe oră. El a fost primul care a reușit această performanță, cei care au mai încercat asta înaintea sa pierzându-și viețile.

Ziua în care a intrat în istorie

Chuck s-a înrolat în Forțele Aeriene în anul 1941, la doar 18 ani, iar în 1943 fusese desemnat ca ofițer de zbor de rezervă, ulterior devenind pilot și trimis în Anglia.

„Am avut o mulţime de probleme cu incendii în coada avionului, cu aprinzătoare care nu au funcţionat. Din fericire, totul a mers cum trebuie în ziua aceea, aşa că odată ce am văzut că am depăşit 343 m/s şi am avut primul boom sonic, eram aproape dezamăgit că drăcovenia n-a explodat.

Ne-am dat seama că aşa-zisa barieră sonică ne-a împiedicat să zburăm mai repede şi, odată ce am trecut de ea, am depăşit 686 m/s şi chiar mai mult şi ne-am dat seama că ni s-a deschis un nou univers. Singurul motiv pentru care am fost ales era că aveam pregătire mecanică şi înţelegeam sistemele.

Şi, evident, pentru că ştiam să pilotez. Aveam dureri pentru că avusesem un accident de călărie, mi-am rupt câteva coaste, m-am rănit la umăr cu două nopţi înainte. Nu mă simţeam prea bine, dar am luat decizia să zbor cu avionul”, povestește Chuck Yeager în cartea sa biografică.

Ajuns la o vârstă înaintată, apropiindu-se să bată centenarul, pilotul a avut probleme de sănătate în ultimii ani. „Yeager nu era un pierzător. A fost un om incredibil de curajos. Pentru mine, el va reprezenta mereu sunetul libertăţii”, a declarat prietenul său şi fost coleg de echipaj, John Nicoletti.

Sursa foto: Instagram

Cristi Borcea, muză pentru pictori. E mai scump decât Iliescu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre