După trei ani de la finalizarea statuii, s-au obținut și toate avizele necesare pentru ca aceasta să fie montată și prezentată publicului. Statuia lui Adi Bărar, solistul trupei rock Cargo din Timișoara, se găsește, de marți, pe malul canalului Bega, în zona centrală a orașului.
Primul rocker român cu statuie
Inițiativa de a ridica o statuie a fost lansată după moartea artistului. Aceasta deschide practic viitoarea Alee a muzicienilor din Timișoara, pe malul Begăi, în spatele Catedralei Mitropolitane. Deși lucrarea, un bronz care îl reprezintă pe artist în mărime naturală, cu chitara și ochelarii săi caracteristici, a fost realizată cu resurse private și cu sprijinul Constructim SA, proiectul a așteptat mult timp obținerea autorizației de construire din partea Primăriei Timișoara și a avizelor de la Ministerul Culturii.
Statuia din bronz intitulată „Adi Bărar – Marea Trecere” a fost concepută de artista platică locală Lidia Saskia Menczel. Opera de artă îl reprezintă pe cântăreț cu chitara în mână, stând într-o poartă, ce semnifică trecerea din viață spre eternitate.
Inițiativa realizării statuii a avut-o un prieten al artistului. Acesta a mărturisit că unul dintre ofurile lui Adi Bărar era acela că artiștii rock nu sunt prețuiți la justa lor valoare. Odată i-a spus, mai în glumă, mai în serios: „Mi-ar plăcea să-mi facă cineva o statuie când nu voi mai fi!”
Solistul Cargo, răpus de COVID-19
Adi Bărar a decedat pe 8 martie 2021, după ce a fost internat de urgență în spital pe 25 februarie, chiar de ziua sa, din cauza unei infecții severe cu COVID-19. La acea vreme, artistul avea 61 de ani și se confrunta cu multiple probleme de sănătate, inclusiv cu plămânii sever afectați. Medicii au făcut tot posibilul pentru a-i salva viața, dar starea sa era prea gravă.
Aristul timișorean a fost o figură marcantă în muzica rock din România, având un impact considerabil prin trupa pe care a înființat-o în 1985, Cargo. Aceasta a devenit repede un simbol al muzicii timișorene și al scenei rock din România. La început, trupa era compusă din Adi Bărar (chitară), Carol Bleich (baterie), Tavi Iepan (chitară), Tibi Gajdo (bas), Dinel Tollea (clape) și Nae Tarnotzi (voce). După diverse schimbări de componență, Leo Iorga a devenit solist până în 1989, când Ovidiu Ioncu, cunoscut sub numele de „Kempes”, a preluat rolul.
„Niciodată nu mi-am dorit să fiu instrumentist virtuos”
Pe lângă activitatea sa cu Cargo, Adi Bărar a fost și compozitor, creând muzică pentru diverși artiști, filme și scurtmetraje. „Niciodată nu mi-am dorit să fiu instrumentist virtuos. În schimb, îmi doream să fiu recunoscut pentru stilul și amprenta mea muzicală, ceea ce s-a dovedit a fi benefic și pentru compozițiile mele”, a declarat adi Bărar cât era în viață.
Merită amintit că în 2015, trupa Cargo a fost distinsă cu Ordinul Cultural în Grad de Cavaler de către președintele Klaus Iohannis, în semn de recunoaștere pentru contribuția lor semnificativă la promovarea muzicii rock în România și îmbogățirea patrimoniului acestui gen muzical. În aceeași perioadă, membrii trupei au fost numiți și cetățeni de onoare ai orașului Timișoara.
Surse foto: pixabay, ImpactPress
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook