Simona Ionescu / Redactor Șef

Primul și cel mai mare muzeu subacvatic din lume. Și românii vor avea o asemenea atracție

Primul și cel mai mare muzeu subacvatic din lume. Și românii vor avea o asemenea atracție
Înconjurate de viața marină și de o infinitate de tonuri de albastru, colecții artistice impresionante însoțesc cele mai bune muzee subacvatice din lume. Iată care primul muzeu.

Nimic nu se poate compara cu atmosfera unică care poate fi găsită doar sub apă. Iată cum arată primul muzeu subacvatic din lume. Și românii vor avea primul muzeu subacvatic, iar prima statuie a fost lansată la apă.

Muzeul subacvatic din Cancun adăpostește 500 de sculpturi

Muzeul subacvatic din Cancun, Mexic, unde viața submarină se contopește cu arta contemporană, este primul de acest gen. a fost deschis în 2010.

În cadrul muzeului există trei galerii diferite scufundate între trei și șase metri adâncime în ocean, care adăpostesc un total de 500 de sculpturi realizate de personalități locale și internaționale. Snorkelerii, scafandrii, dar și turiștii pot vizita expozițiile subacvatice care se află în Parcul Național Marin din Cancun, cu ajutorul unei bărci cu fund de sticlă.

Statuile sunt așezate pe fundul oceanului cu un lift special

Muzeul a fost gândit de directorul parcului marin, Jaime Gonzalez Cano, cu scopul de a salva recifele de corali din apropiere, oferind o destinație alternativă pentru scafandri. Cano a văzut că recifele naturale de corali erau deteriorate de turiști, ancore și scafandri. În special cel mai mare recif de corali din Cancun, Manchones Reef, era cel mai afectat, deoarece este cel mai des vizitat de către scafandri și snorkeleri.

Muzeul subacvatic din Cancun

El a avut ideea de a duce scafandrii și turiștii într-o zonă în care au fost amplasate recife de beton și corali, pentru a-i îndepărta de reciful Manchones. Asta s-a transformat în desfășurarea de sculpturi subacvatice din beton ca habitate artificiale. Statuile sunt așezate pe fundul oceanului cu un lift special confecționat, astfel încât niciuna să nu fie deteriorată în timpul mutării.

Jaime Gonzalez Cano a inclus o macara de 40 de tone plasată pe un feribot comercial.

Sculpturile sunt create cu beton marin cu pH neutru și curățate, astfel încât să nu aibă pe ele substanțe chimice care ar putea dăuna apei, animalelor sau recifului.

Muzeul Atlantico primul muzeu subacvatic din Europa și Oceanul Atlantic

Inaugurat în 2017, Museo Atlantico, situat în largul insulei spaniole Lanzarote, în Rezervația mondială a biosferei UNESCO, este primul muzeu de artă subacvatică din Europa și din Oceanul Atlantic. Muzeul este accesibil scafandrilor și celor care practică snorkeling. Muzeul se numără printre primele trei din lume, alături de Orașul scufundat al Cleopatrei din Egipt, și se află la 300 de metri de plaja din Las Coloradas, în Lanzarote, cea mai estică dintre Insulele Canare.

Muzeul Atlantico

Are peste 300 de mulaje în mărime naturală

Proiectul a fost conceput de Jason deCaires Taylor pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la soarta oceanelor și a durat trei ani pentru a fi planificat și construit. Include peste 300 de mulaje în mărime naturală plasate pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați (26.909 picioare pătrate) de fundul mării, anterior steril.

Formațiunile din muzeu sunt de așa natură încât, la o adâncime de 12 metri, agregă pești la scară mare, iar mulajele devin ancore pentru o nouă creștere de corali, atrăgând specii locale de pești și creând noi ecosisteme. Sculpturile sunt frecventate de rechini îngeri rari, bancuri de baracude și sardine, caracatițe, bureți marini și ocazional raze fluture.

Muzeul include, de asemenea, expoziția Raft of Lampedusa, o plută care transportă 13 refugiați spre un viitor necunoscut

Sculpturile înfățișează oameni care efectuează acțiuni zilnice și fiecare persoană are o poziție și o expresie diferită pe față. Are, de asemenea, un grup de personaje hibride (parte cactus și parte om) numit Grădina hibridă, un personaj mitologic care reflectă suprafața mării. Muzeul include, de asemenea, expoziția Raft of Lampedusa, o plută care transportă 13 refugiați spre un viitor necunoscut. Deși instalația permanentă este concepută să dureze sute de ani, pe măsură ce viața marină se schimbă și transformă suprafețele sculpturilor.

Și românii vor avea muzeul lor subacvatic

Pasionații de scufundări pot răsufla ușurați, pentru că se va deschide și la noi primul muzeu subacvatic din România. Inițiativa îi aparține unui fost scafandru militar și specialist cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu. „Muzeul subacvatic nu are și nu va avea taxă de intrare. Marea Neagră nu are o fauna atât de spectaculoasă și diversificată că alte mări, așa că mi-am zis: de ce nu? De ce să nu oferim pasionaților de scufundări și altceva de văzut, care să le facă plăcere?”, a mărturisit Pascale Roibu.

Muzeul subacvatic din România

A ajuns sub ape prima statuie

Primul pas a fost făcut, scafandrul reușind să scufunde și prima statuie realizată din lemn de plop, cea a unui scafandru, în mărime naturală în zona Cazinoului Mării Negre din Constanța. Statuia este creația sculptorului Gabriel Rizea din Craiova și are 70 de kilograme. „Mai întâi am construit statuia, din lut de modelaj, ca să pot realiza o matriță.

Apoi am construit contramatrița, iar statuia în sine cântărește 180 de kilograme și este făcută din ciment, cu armătură de fier beton, ca să reziste eroziunii apei mării și curenților marini. (…) Statuia avea montate niște baloane și după ce am adus-o în locul dorit, am scufundat-o, încetul cu încetul, eliberând aerul din baloane până s-a așezat”, a povestit scafandrul. Specialistul lucrează acum la o statuie impresionantă cu Poseidon…

15 noiembrie, ziua scafandrului român

Pe 15 noiembrie 2023 cu ocazia Zilei Scafandrului Român a fost organizată, cu ocazia zilei scafandrului român și expoziția „Temerarii Adâncurilor – Repere Istorice ale scafandreriei românești“ la ArtAntik Gallery. Cei care iubesc frumusețile din adâncuri au avut ocazia să vadă o colecție impresionantă adunată ani buni de Pascale Roibu de echipamente vechi folosite de scafandri, dar și documente și fotografii inedite.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre