Simona Ionescu / Redactor Șef

Primul teatru privat în construcție din România, în pericol! Chris Simion face apel disperat la populație

Primul teatru privat în construcție din România, în pericol! Chris Simion face apel disperat la populație
Rețete și vedete scria la începutul lunii despre stadiul construcției primului teatru privat din România, proiect dezvoltat de către Chris Simion, cu ajutorul sponsorilor și a fondurilor europene. Termenul de deschidere este 31.12.2024, iar regizoarea face tot ce îi stă în putere pentru a-l respecta. Acum însă teatrul este în mare pericol, iar Chris face un apel disperat la populație.

Chris Simion are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi în ceea ce privește deschiderea primului teatru privat din România, Grivița 53. Cu toate că termenul limită de a duce la bun sfârșit proiectul este ultima zi a anului 2024, lucrările s-au împotmolit și întreaga construcție este în pericol. Chris a explicat totul într-un mesaj. 

Mai exact, așa cum Rețete și Vedete menționa anterior, teatrul s-a construit cu ajutorul fondurilor europene, a donațiilor, sponsorizărilor, dar și cu implicarea financiară a regizoarei, care și-a vândut casa rămasă moștenire de la bunici pentru a achiziționa terenul din Grivița 53, pe care s-a ridicat cladirea. 

Teatrul urmează să fie deschis în șapte luni, spune Chris Simion

Chris a explicat faptul că anul trecut s-a ocupat 5 luni, din august până în decembrie 2023, de două piese de teatru pe care le-a regizat. Din păcate, asta a însemnat că nu a mai putut dispune de atât de mult timp ca înainte pentru a alerga după sponsori: „Help! Cum un proiect ca Grivita 53 ajunge cu 7 luni înainte de finalizare să strige “Help!”. Scriu în jurnalul care va fi mărturie a demersului. Anul trecut, din august până în decembrie, mi-am făcut meseria, am fost regizor, am născut împreună cu colegii mei două bucurii: “Cineva are să vina” de Jon Fosse la Arcub și “Nora” de Henrik Ibsen la Teatrul Național Bucuresti, două spectacole care se joacă sold out de la prima reprezentație. 

Așa urmează să aate Grivița 53, primul teatru privat din România

Dar acum vine nota de plată. Fiecare alegere implică și o renunțare. Cele 5 luni alocate celor două piese, au pus în stand by Grivița 53, demers aflat în plină campanie de strângere de fonduri. Adică…pe scurt…nu m-am putut împărți între repetiții și întâlnirii cu sponsorii. M-a întrebat cineva:”De ce nu repeți un timp și după alergi după sponsori?”. Când repet, repet. Nu pot fii între telefoane, mesaje, mailuri, întâlniri. E vorba de implicarea mea, de dăruire, de atenție, de prezență. Ca să pot aduce emoție …trebuie să fiu acolo cu totul. Și oricum am mai trișat pe ici colo, pentru că în perioada repetițiilor am întâmpinat destule probleme cu Grivita 53 care m-au solicitat și mi-au fracturat repetițiile. Dar le-am depășit”, a scris Chris Simion pe Facebook. 

Situația este critică. Teatrul are mare nevoie de sponsorizări

Regizoarea a explicat că dacă nu reușește să strângă suma de bani necesară pentru a termina lucrarea în termenul promis, totul s-ar putea transforma într-un dezastru, căci ar putea fi nevoită inclusiv să returneze grantul norvegian în valoare de 1,9 milioane de euro pe care teatrul l-a primit pentru o parte din construcție. 

„Anul acesta încerc să recuperez, Grivița 53 are prioritate și mă dedic total vânătorii de sponsori – parteneri în așa fel încât pe 31.12.2024 să duc la bun sfârșit ce am promis…un nou teatru…și nu să fim nevoiți să returnăm 1,9mil Euro grantului norvegian. Deci…până pe 25 iunie se pot face sponsorizări ( Și) prin redirecționarea impozitului pe profit, prin ANAF, declarația pentru companii sau 3,5 pentru persoane fizice prin declaratia 230 pana pe 25 mai. Cum noi nu suntem o echipă mare, ci câțiva inconștienți care habar n-am avut în ce ne băgăm  (și bine că n-au știut) vă rog să ne ajutați printr-un share. Sunt mulți oameni din comunitatea de afaceri sau antreprenori care încă nu știu de Grivita 53, nu stiu ca o comunitate construieste pentru prima dată în România un teatru de la zero, nu știu că pot sponsoriza acest demers unic și nici că pot avea beneficii. Mulțumim!”, și-a încheiat Chris Simion mesajul. 

Teatrului îi lipsesc 500.000 de euro pentru a putea fi deschis 

Cei care își doresc să doneze bani o pot face pe mai multe căi, pe lângă direcționarea impozitului pe profit. Pe site-ul oficial al teatrului, donatorii pot găsi toate informațiile de care au nevoie. Cei care donează suma de 53 de euro prin card, pe pagina oficială a teatrului Grivița 53, vor avea parte și de o surpriză. 

„Cărămida ta va ajunge la tine cu numele tău inscripționat și poate avea autograf din partea unui artist – ctitor Grivița 53 (dacă soliciți acest detaliu când ne dai datele de livrare). Cărămida ta nu ramâne doar simbolul unei constructii, ci devine certitudinea unui spirit”, se arată în mesajul de pe site. 

De asemenea, se poate dona și direct în contul Asociației Culturale Grivița 53, folosind unul dintre conturile bancare de mai jos: 

Cont RON – RO19BACX0000002360575000

Cont EUR – RO62BACX0000002360575002

Cont USD – RO35BACX0000002360575003

 

Beneficiar: Asociația Culturală Grivița53

Banca: Unicredit Bank

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre