Prințul Harry, în mare pericol după ce a recunoscut că a consumat substanțe interzise. Se cere dezvăluirea dosarului de viză
![Prințul Harry, în mare pericol după ce a recunoscut că a consumat substanțe interzise. Se cere dezvăluirea dosarului de viză](https://retetesivedete.ro/wp-content/uploads/2024/03/IMG_9968-2.jpg)
Referințele Prințului Harry la consumul de cocaină, marijuana și ciuperci psihedelice în cartea sa „Spare” au determinat un reprezentant conservator să pună sub semnul întrebării motivul pentru care i s-a permis să intre în America în 2020, după ce a renunțat la statutul de membru senior al familiei regale împreună cu soția sa, Meghan Markle.
O organizație conservatoare s-a sesizat imediat de situație la momentul respectiv și a comunicat faptul că legea americană interzice de obicei intrarea pe teritoriul SUA a persoanelor care au consumat droguri. Organizația a concluzionat că, în aceste condiții, Harry nu putea intra legal în Statele Unite.
Apoi, Donald Trump a spus presei anul trecut că administrația Biden a fost „prea grațioasă” vizavi de mutarea în SUA și că, dacă obține al doilea mandat, nu are de gând să îl protejeze pe Harry: „Nu l-aș proteja. A trădat-o pe Regină! Asta este de neiertat”, spunea Trump atunci.
Acum, lupta juridică de lungă durată pentru dezvăluirea înregistrărilor privind viza Prințului Harry în SUA a revenit în instanță, pentru prima dată de când Donald Trump a devenit președinte.
Un judecător de la Tribunalul Districtual al SUA din Washington, DC, va decide dacă va anula o hotărâre anterioară conform căreia cererea de viză a Ducele de Sussex ar trebui să rămână privată.
Judecătorul american Carl Nichols a decis în septembrie anul trecut că publicul nu avea un interes suficient de puternic în dezvăluirea dosarului de imigrare al ducelui, motiv pentru care acesta ar trebui să rămână privat. Cu toate acestea, Fundația Heritage solicită modificarea hotărârii.
Judecătorul a fost de acord să redeschidă cazul și a ordonat avocaților tuturor părților să se prezinte în instanță, pentru o audiere privind o „cerere de revizuire a hotărârii”.
Astfel, este prima dată când procesul ajunge în instanțele americane de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie. Președintele, care poate interveni și solicita publicarea documentelor, a avertizat anterior că Harry ar putea avea consecințe dacă a mințit în legătură cu consumul de droguri.
Samuel Dewey, avocatul care reprezintă Fundația Heritage, a declarat că dorește ca judecătorul să anuleze hotărârea anterioară, deoarece acesta „s-a bazat prea mult pe dovezi secrete”.
„În opinia noastră, bazarea pe aceste dovezi, combinată cu lipsa de bună-credință anterioară a administrației Biden, impune judecătorului să anuleze decizia sa și să ne permită să abordăm dovezile secrete”, a declarat Dewey.
În hotărârea sa din septembrie anul trecut, judecătorul Nichols a afirmat că „publicul nu are un interes suficient de puternic în dezvăluirea dosarului de imigrare al ducelui. Ca orice cetățean străin, ducele are un interes legitim în protejarea confidențialității statutului său de imigrant.
Iar declarațiile publice ale ducelui despre călătoriile sale și consumul de droguri nu au dezvăluit și, prin urmare, nu au eliminat interesul său de a păstra private informațiile specifice referitoare la statutul său de imigrare, cererile sale sau alte materiale”, se arată în decizia anterioară a judecătorului.
Fundația Heritage a intentat proces împotriva Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) după ce o solicitare în baza Legii privind Libertatea de Informare (FOIA) a fost respinsă, organizația susținând că această chestiune este de „imens interes public”.
Judecătorul Nichols – numit de Donald Trump în 2018 – a subliniat că interesul publicului pentru dezvăluirea dosarului de imigrare al lui Harry este „depășit de interesul ducelui pentru confidențialitate”.
„Dezvăluirea publică a documentelor despre o singură admitere a unui cetățean străin, în circumstanțele descrise mai sus, ar oferi publicului, în cel mai bun caz, informații limitate despre politica generală a departamentului privind admiterea străinilor”, a transmis judecătorul la momentul respectiv.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook