Simona Ionescu / Redactor Șef

Procurorul din dosarul Revoluției vorbește despre condamnarea lui Ion Iliescu. Apar în discuție detalii incredibile despre momentul ’89

Procurorul din dosarul Revoluției vorbește despre condamnarea lui Ion Iliescu. Apar în discuție detalii incredibile despre momentul ’89
Procurorul militar Cătălin Ranco Pițu, fost șef al Secției Parchetelor Militare din Parchetul General și cel care a făcut rechizitoriul inițial din Dosarele Revoluției, a vorbit despre condamnarea lui Ion Iliescu. De asemenea, procurorul a dezvăluit și detalii din culisele a ceea ce spune că a fost o lovitură de stat.

Deși a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției de două ori, dosarul a fost întors de instanțe la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei de tot atâtea ori. În dosarul Revoluției, procurorii militari au susținut că Ion Iliescu a orchestrat o amplă operațiune de manipulare pentru a-și legitima ascensiunea la putere. 

Cu toate că nici acum nu a fost condamnat pentru faptele de care este acuzat în dosarul Revoluției, Ion Iliescu a rămas recent fără o facilitate care îi aducea multe avantaje: certificatul de revoluționar. 

Ion Iliescu a rămas fără certificatul de revoluționar 

Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a cerut în instanţă anularea şi retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 pentru fostul preşedinte Ion Iliescu.

Motivul pentru care Ion Iliescu a rămas fără certificatul de revoluționar constă în faptul că a deținut funcții de conducere în Partidul Comunist Român înainte de 1989. Comisia a constatat că, potrivit legii, persoanele care au avut astfel de demnități nu pot beneficia de acest titlu.

Procurorul din dosarul Revoluției vorbește despre condamnarea lui Ion Iliescu. Apar în discuție detalii incredibile despre momentul ’89
Ion Iliescu a rămas fără certificatul de revoluționar
Foto: Lege5

Certificatul de revoluționar oferă numeroase avantaje, inclusiv scutiri de taxe, transport gratuit, acces la tratamente și medicamente fără costuri, prioritate la locuințe și posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri. Decizia de a-i oferi lui Iliescu un certificat de revoluționar a fost una controversată, ținând cont de trecutul acestuia. 

Procurorul din dosarul Revoluției spune de ce nu se vrea condamnarea lui Iliescu 

Generalul Cătălin Ranco Pițu, care a fost procuror-șef al Secției Parchetelor Militare între 2020 și 2023, a vorbit recent despre adevăratul motiv pentru care nu se dorește condamnarea lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției din 1989. Pițu susține că, de fapt, nu se dorește ca un fost șef de stat al țării să fie judecat pentru crime împotriva umanității. Astfel, se așteaptă pur și simplu ca Iliescu, acum în vârstă de 95 de ani, să moară.

„O parte a sistemului așteaptă moartea lui Ion Iliescu. Nu se dorește ca un șef de stat al României să fie judecat pentru crime împotriva umanității.  

Procurorul din dosarul Revoluției vorbește despre condamnarea lui Ion Iliescu. Apar în discuție detalii incredibile despre momentul ’89
Procurorul militar Cătălin Ranco Pițu spune că sistemul nu dorește condamnarea lui Ion Iliescu. În imagine, Ion Iliescu alături de Gorbaciov.
Foto: Arhiva Rețete și Vedete

Cred că Iliescu nu va apuca o condamnare. Pe fondul unei revoluții autentice a românilor, o grupare ante-constituită, ajutată de ministrul apărării (Stănculescu), a executat o lovitură militară cu scopul preluării și menținerii puterii totale în stat. Acest scop a costat, după căderea lui Ceaușescu, viețile a aproape 1000 de români nevinovați”, a dezvăluit Cătălin Ranco Pițu, în cadrul unei discuții pe platforma Reddit. 

„Teoriștii” invocați de autorități nu au existat, spune procurorul 

De asemenea, după 22 decembrie 1989, când Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat, autoritățile au anunțat existența unor „teroriști” care ar fi tras în populație, provocând panică și haos. Potrivit unor mărturii și documente din Dosarul Revoluției, acești teroriști nu ar fi existat în realitate, ci ar fi fost o invenție menită să justifice violențele și să deturneze responsabilitatea de la armată.

„Teroriștii nu au existat. Nici măcar unul. Voican Voiculescu a spus sub jurământ că fenomenul terorist a fost inventat de șefii de direcții militare din MApN. A mai spus că la 22 decembrie între Iliescu și șefii armatei a existat un pact prin care lui Iliescu i se garanta preluarea puterii, iar Iliescu, odată ajuns la putere, trebuia să garanteze impunitatea pentru toți acei șefi militari care au tras în români până când comandant suprem a fost Ceaușescu.

Toate probele dosarului Revoluției indică acest pact criminal. Însă, pentru ca armata să iasă de sub vizorul opiniei publice pentru represiunea de până la 22 decembrie, a trebuit inventat un dușman mortal împotriva căruia poporul trebuia să se unească cu armata, iar armata trebuia să apară ca salvatoarea națiunii”, a mai spus Cătălin Ranco Pițu. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre