Simona Ionescu / Redactor Șef

Profesorului Bulai de la SNSPA, acuzat că punea studente să se dezbrace: „Ne-a chemat să întrebe ce suntem dispuse să facem”

Profesorului Bulai de la SNSPA, acuzat că punea studente să se dezbrace: „Ne-a chemat să întrebe ce suntem dispuse să facem”
O anchetă a scos la iveală acuzații grave la adresa sociologului Alfred Bulai, profesor la SNSPA. O serie de studente povestesc cum profesorul le punea să se dezbrace pentru a verifica dacă „au încredere în ele”.

Sociologul Alfred Bulai, analist politic, profesor la SNSPA și totodată șeful Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii de Studii Politice și Administrative (SNSPA), este acuzat că a abuzat studente, chiar în biroul unde le chema să discute pe teme academice. Detaliile care au ieșit la iveală, povestite chiar de către tinerele care susțin că au fost abuzate, sunt șocante. 

Una dintre studente a povestit cum Bulai a pus-o să se dezbrace, ba chiar ar fi încercat să o atingă. Totul ar fi avut loc în urmă cu un deceniu, când Alfred Bulai era decanul Facultății de Științe Politice. Din cauza traumei suferite, tânăra s-a confruntat cu atacuri de panică, iar în final a primit diagnosticul de tulburare de stres post-traumatic (PTSD). 

Studentele, puse să își dea jos lenjeria intimă 

Declarațiile sunt susținute de o altă studentă, Alexandra Costa. Conform acesteia, profesorul ar fi  chemat-o în camera sa și ar fi pus-o să își dea jos inclusiv lenjeria intimă

 „Acum ești mai sigură pe tine? (…) Vreau să văd că ai încredere în tine să te dezbraci”, povestește fosta studentă pentru Snoop. 

Conform Alexandrei Costa, discuția degenerează într-un mod șocant. 

„Mi-am dat hainele jos și mi-a zis: «Și chiloții»”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Snoop (@snoop.ro)

Profesorul îi face în timpul ăsta complimente: „Ce țâțe șmechere ai, gagico”, spune ea.

Apoi „mi-a zis să mă duc la el (…) Nu mai stătusem niciodată în picioare dezbrăcată în fața cuiva. Și mi-a zis «Ia uite ce sexy ești, cum să n-ai încredere în tine». Și mi-a pus mâna pe țâțe (…) și pe fund. (…) Tremuram, nu mai eram coerentă”, retrăiește ea momentul. 

Profesorul îi dă voie apoi să se îmbrace.

Acuzațiile sunt susținute de mai multe foste studente ale facultății, din ani diferiți. 

Alfred Bulai spune că „nu există o asemenea cerință”, rectorul Remus Pricopie susține că nu știe nimic

Renumitul sociolog Alfred Bulai neagă în schimb toate acuzațiile ce îi sunt aduse. În timp ce a refuzat un interviu video, profesorul a spus pentru sursa citată că „nu există o asemenea cerință”, referindu-se la aceea ca studentele să se dezbrace. 

„Habar n-am de această chestiune. Sigur este că nu s-a dezbrăcat. Nu există o asemenea cerință”. 

Cu toate acestea, în cursul zilei, profesorul Alfred Bulai a anunțat că se pensionează.

Foste studente, acuzații și pe Instagram 

Pe Instagram, foste studente au venit în sprijinul afirmațiilor tinerelor. 

„Confirm, a zis că ar face sex cu mine la un curs, ne-a chemat în privat pe fiecare ca să întrebe dacă suntem dispuse să facem ceva ca să ajungem sus. A fost în pandemie și a fost online. Am închis conversația și și-a dat seama că se află iubitul meu cu mine și familia mea, și a închis repede conversația”, a scris cineva. 

Sursa foto: Captura Instagram

„La adresa acestui profesor an de an s-au făcut sesizări. 

Sesizări despre comportamentul său din stagiile de practică, sesizări despre afirmațiile misogine din cadrul orelor de curs și totuși conducerea facultății ne amăgea că „o să se rezolve”, lucru care „se rezolvă” de ani buni de zile.

@stiintepolitice.snspa @snspa.oficial acum nu mai puteți să ignorați toate acuzațiile făcute la adresa „marelui profesor” și e timpul să dați dovadă că „marea școală de guvernare” e alături de studenți”, a scris altă internaută. 

Alfred Bulai, căsătorit cu o fostă studentă 

Bulai nu este la primul scandal controversat în cariera sa. În urmă cu mai mulți ani, sociologul a fost căsătorit cu jurnalista Dana Deac, cu care are și un copil, pe nume Vlad Cosmin. Tânărul a fost nevoit în 2004 să își dea tatăl în judecată pentru a beneficia de pensia alimentară legală de care ar trebuit să beneficieze. 

Alfred și Ana Bulai
Foto: Romanicablues

În tot acest timp, presa scria la momentul respectiv că Bulai era proaspăt căsătorit cu Ana, o tânără pe care o luase „de pe băncile facultății” și despre care s-a crezut că era fiica sa. Ulterior s-a aflat însă că tânăra era soția sa, ba chiar renumitul sociolog ar fi aranjat ca aceasta să aibă apariții TV în calitate și ea la rândul ei, tot de sociolog. Ana Bulai este și acum solicitată de posturile tv pentru analizele sale pertinente.

Sociologul, suspendat de SNSPA

Rectorul Remus Pricopie susține că este pentru prima oară când află de așa ceva. De asemenea, rectorul i-a cerut „domnului decan Cristian Pîrvulescu să convoace, în regim de urgență, Consiliul Facultății de Științe Politice, pentru a analiza situația.

Rectorul SNSPA a cerut retragerea profesorului Alfred Bulai din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a situației sesizate”, conform unui comunicat transmis de facultate. 

Alfred Bulai are un copil cu jurnalista Dana Deac
Foto: Facebook

„SNSPA are o toleranță zero pentru orice formă de hărțuire, discriminare sau abuz. Considerăm că un astfel de comportament este inacceptabil și dăunător mediului academic, punând în pericol siguranța și bunăstarea studenților noștri”, se mai arată în comunicatul SNSPA. 

Faptele, încadrate de Codul Penal ca „folosire abuzivă a funcției în scop sexual”

Potrivit Codului Penal, comportamentul lui Alfred Bulai ar putea fi încadrat la folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, dacă acuzațiile sunt dovedite. 

Alfred Bulai este sociolog, profesor și a fost, de asemenea, prodecan al Facultății de Științe Politice din SNSPA. Între 2006 și 2008 a fost președinte al Agenției pentru Strategii Guvernamentale (ASG), funcție cu rang de secretar de stat. În prezent este șeful Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii de Studii Politice și Administrative (SNSPA), din București.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre