Simona Ionescu / Redactor Șef

Programul Rabla Electrocasnice nu începe azi ci vinerea viitoare. Ce a anunțat Ministrul Mediului

Programul Rabla Electrocasnice nu începe azi ci vinerea viitoare. Ce a anunțat Ministrul Mediului
Atunci când vine vorba despre schimbarea mobilierului și a electrocasnicelor mulți își pun problema costurilor. Programul Rabla Electrocasnice revine din 14 mai.

Schimbarea electrocasnicelor poate prezenta probleme pentru unii oameni, motiv pentru care se va implementa din nou programul Rabla Electrocasnice. Ministrul Mediului a revenit asupra unei declarații făcute în urmă cu câteva zile și a anunțat că lansarea programului va avea loc vineri, 14 mai. 

Programul Rabla Electrocasnice va fi lansat de „Vinerea Verde”

După cum a spus Barna Tanczos, este posibil ca de săptămâna viitoare, vineri, 14 mai, românii să acceseze programul Rabla Electrocasnice. Ministrul Mediului a anunțat că programul ar urma să fie operațional o dată cu „Vinerea Verde”. Acesta a precizat că programul va avea trei subcategorii pentru a nu se transforma într-un „program de cumpărat televizoare”.

Programul Rabla Electrocasnice se va focusa pe aparatură care va avea consum mic de energie și va avea trei subcategorii. În acestea sunt încadrate electrocasnice precum mașini de spălat, frigidere, dar și tablete, laptopuri și televizoare, în contextul în care mulți copii au nevoie de acces la tehnologie.

„Eficiența prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe mașinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă și televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete și laptopuri.

Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore”, a spus Barna Tanczos la Digi24 în prima intervenție, când nu a precizat data de vineri, 14 mai.

Ultima fază a proiectului 

Ministrul Mediului a menționat că ultima fază a proiectului Rabla Electrocasnice va cuprinde mașinile de spălat rufe, dar și aparatele de aer condiționat. Acest lucru se va întâmpla după două săptămâni de la lansare

„În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiționat, mașină de uscat rufe și ce mai rămâne. Ele vor fi disponibile pentru cetățeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficiența programului să fie maximă și ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a mai spus ministrul.

Amânările și bugetul programului Rabla Electrocasnice

Inițial, programul Rabla Electrocasnice trebuia să înceapă în luna decembrie, însă a fost amânat. În ceea ce privete bugetul total, fostul ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea Fechet anunța că Programul are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație, pentru cel puțin 100.000 de români.

În ceea ce privește valoarea voucherului, în cazul laptopurilor finanțarea este de 500 lei. În cazul aerelor condiționate, frigiderelor, televizoarelor sau a mașinilor de spălat vase valoarea este de 400 de lei.

De cealaltă parte, pentru tablete și mașini de spălat rufe, finanțare nerambursabilă de 300 de lei, pe când la aspiratoare există o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

Anthony Hopkins, fiul brutarului, ajuns vedetă la Hollywood. Are două Oscaruri

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre