De anul trecut, Codul Fiscal a fost modificat, iar noile prevederi aduc cu ele și o serie de noi reguli la vânzarea locuințelor și terenurilor, cu aplicabilitate de anul acesta. Altfel spus, noile reguli au devenit obligatorii în 2023 și trebuie respectate de absolut toți proprietarii care fac asemenea tranzacții imobiliare. Schimbările au fost generate de eliminarea plafonului neimpozitabil pentru tranzacțiile imobiliară. Până la modificarea Codului Fiscal exista, în cazul tranzacțiilor imobiliare, un plafon de preț până la care proprietarii vânzători erau scutiți de plata impozitului. Acest lucru s-a schimbat de anul acesta.
Conform noutăților legislative din OG 16/2022, a dispărut plafonul de 450.000 de lei până la care tranzacția imobiliară era scutită de impozit. De acum, se plătește impozit pe venitul obținut în urma vânzării unei construcții sau teren, indiferent de prețul acestora.
Impozitul la vânzarea de locuințe, obligatoriu. Care e suma
Legea prevede, însă, două cote de impozitare, în funcție de intervalul de timp în care vânzătorul a deținut proprietatea, potrivit ziare.com, care citează avocatnet.ro:
- 3% în cazul construcțiilor și terenurilor deținute o perioadă de până la trei ani, inclusiv;
- 1% pentru construcțiile și terenurile deținute o perioadă mai mare de trei ani.
Excepții de la plata impozitului apar doar în cazul proprietăților retrocedate sau donate (între soți, rude, afini până la gradul al treilea). Altfel, vânzătorul e obligat să plătească impozitul, în funcție de prețul și perioada în care a deținut proprietatea, la notar, atunci când se semnează contractul de vânzare – cumpărare, iar notarul transferă ulterior suma respectivă către stat, se mai arată în noile prevederi ale Codului Fiscal.
Tranzacțiile cu apartamente au scăzut cu 23,4% în primul trimestru din acest an, arată o analiză Economica.net realizată pe baza datelor obținute de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Mai precis, anul acesta s-au vândut mai puține locuințe nu doar față de 2022, dar și față de 2021.
Sursa foto: arhivă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook