Simona Ionescu / Redactor Șef

Pulovere și paltoane din păr uman, ultimul trend în această iarnă. Un designer olandez vrea să revoluționeze moda

Pulovere și paltoane din păr uman, ultimul trend în această iarnă. Un designer olandez vrea să revoluționeze moda
Istoria povestește că părul uman a fost folosit ca material textil în multe culturi diferite. Ultimul trend în această iarnă par să fie puloverele realizate evident, din păr uman.

În Micronezia, tribul Kiribati a creat armuri țesute din materiale naturale, inclusiv fibre de nucă de cocos, dinți de rechin, frunze de palmier și păr uman. Iar în secolul al XIII-lea, oamenii din sud-vestul Statelor Unite de acum au confecționat șosete prin înnodarea unor fire de păr. Un designer face acum pulovere.

Părul uman este folosit pentru a curăța deversările de petrol

Dar nu e tot. La Templul Higashi Hongan-ji din Kyoto, de exemplu, se află una dintre cele mai mari structuri din lemn din lume. După ce un incendiu l-a deteriorat, frânghii realizate din păr uman donat din întreaga Japonie au fost amestecate cu cânepă și folosite în timpul reconstrucției sale în secolul al XIX-lea.

Puloverul din păr uman, vrea să revoluționeze moda

Speră să transforme industria modei

Human Material Loop speră să transforme industria modei, transformând părul uman într-un material textil. Până în prezent, a realizat prototipuri de paltoane, pulovere și blazere din păr uman și speră că într-o zi, companiile de îmbrăcăminte vor cumpăra role din materialul său alternativ pentru propriile modele.

Totul a început în perioada pandemiei

Co-fondatoarea Zsofia Kollar susține că a fost fascinată de mult timp de potențialul părului ca material textil. Ea a fost intrigată de emoțiile pe care oamenii le nutresc față de acesta. „Cât de mult ne pasă de părul nostru, dar odată ce este tăiat, suntem atât de dezgustați de el”, e de părere specialistul.

Jacketa din păr uman testată pe munții din Argentina. Sursă foto: edition. cnn. com

Când a apărut pandemia Covid-19, Kollar a avut o criză de identitate ca designer și a decis să remedieze problema deșeurilor din industria părului. Potrivit Human Material Loop, 72 de milioane de kilograme de deșeuri de păr uman ajung în fiecare an în gropile de gunoi europene, echivalentul în greutate a șapte Turnuri Eiffel.

Cum se face un pulover din păr uman

Kollar explică faptul că folosirea țesăturii de păr nu este foarte diferită de tricotarea unui pulover cu orice alt material. Firele scurte de păr sunt filate împreună și transformate într-un fir continuu pentru a face un fir, iar apoi sunt vopsite cu pigmenți puri. Designerul a adăugat că, pe măsură ce compania își mărește producția, poate vopsi firul sau țesătura, în funcție de ce este mai eficient. Primul prototip al Human Material Loop a fost un pulover cu o senzație asemănătoare cu cea a lânii.

Haină de iarnă din păr uman, testată pe cel mai înalt munte din Argentina

„Trebuia să fac un produs cu care oamenii să se poată identifica, iar puloverul a fost unul dintre cele mai fezabile prototipuri pe care le-am putut realiza, dar și cel mai ușor de identificat”, a spus Kollar. De atunci, compania a testat și alte prototipuri, inclusiv o haină de exterior umplută cu păr pentru a asigura izolarea termică, pe care a testat-o în condiții dificile în timpul unei expediții pe Aconcagua, cel mai înalt munte din Argentina. Human Material Loop își procură părul de la saloane din Olanda, Belgia și Luxemburg.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre