Simona Ionescu / Redactor Șef

Răspunsuri la întrebările zilei: vor fi profesorii plătiți în timpul grevei și ce șanse sunt ca elevii să fie primiți luni la școală?

Răspunsuri la întrebările zilei: vor fi profesorii plătiți în timpul grevei și ce șanse sunt ca elevii să fie primiți luni la școală?
Profesorii din întreaga țară, reprezentați de sindicate, anunță că începând de luni vor fi în grevă pe perioadă nedeterminată. Dascălii nu vor mai preda la ore până când statul nu le va aproba măriri salariale.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat că „este exclus” ca profesorii să renunţe la greva generală anunţată: „Educaţia trebuia să fie tratată altfel mai demult. Nu trebuia să ajungem mâine, în data de 21 mai, când noi am cerut negocieri de cinci luni de zile, serioase şi soluţii. Dacă realizau ceea ce le-am spus şi am avertizat: mare atenţie, pentru că e riscul major să se ajungă la grevă, că oamenii sunt nemulţumiţi… cred că au tratat cu indiferenţă sau au luat în glumă ceea ce noi am avertizat. Or acum, e bine că ne întâlnim mâine, dar cu siguranţă greva va fi declanşată şi încă o dată, ca să fie foarte clar: oamenii doresc lucruri concrete, acte normative elaborate şi publicate pentru a mai avea încredere în clasa politică”, a spus Simion Hăncescu sâmbătă, la Digi 24.

Simion Hăncescu a transmis în această intervenție și un avertisment inspectorilor şcolari sau directorilor de unităţi de învăţământ care ar încerca să împiedice protestul:„Oamenii au semnat pentru intrarea în grevă. Am discutat şi eu cu conducerea Ministerului şi Ministerul Educaţiei a cerut statistici în şcoli, câţi sunt în grevă, dar nu nominal, pentru că nu e treaba nici a Ministerului Educaţiei nici a Inspectoratelor Şcolare să ceară nominal. Asta sună a intimidare şi avertizez foarte serios că acei directori şi inspectori care nu îşi văd de atribuţii şi depăşeşc, încalcă legea, vor fi monitorizaţi şi chiar vom face plângeri penale împotriva lor”, a adăugat preşedintele FSLI.

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor pe timp de grevă?

Conform legii, pe timp de grevă, profesorii care nu predau la clase nu vor fi remunerați.

Drepturi şi îndatoriri – Drepturile funcţionarilor publiciARTICOLUL 416Dreptul la grevăJurisprudenţăDoctrină (2)

(1) Funcţionarilor publici le este recunoscut dreptul la grevă, în condiţiile legii.

(2) Funcţionarii publici care se află în grevă nu beneficiază de salariu şi alte drepturi salariale pe durata grevei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre