Simona Ionescu / Redactor Șef

Dana Budeanu ia la bani mărunți greva profesorilor, petrecută în „România Educată înfiptă în băț de 8 ani de zile”

Dana Budeanu ia la bani mărunți greva profesorilor, petrecută în „România Educată înfiptă în băț de 8 ani de zile”
În timp ce profesorii au anunțat că vor face astăzi grevă de avertisment, apoi grevă generală, autoritățile par să nu fie impresionate.

Dana Budeanu nu le ține isonul profesorilor, deși susține că aceștia merită să fie remunerați, dar numai după competență. Și nu doar ei… Textul e acid și ia la bani mărunți greva profesorilor.

Dana Budeanu susține că toți profesorii trebuie să primească bani în funcție de performanța pe care o au, punctând că la salarizare trebuie să se țină cont de notele pe care aceștia le iau la examenele de titularizare.

„Profesorii au mai fost în grevă. Nu știu dacă vă amintiți 2 ani de zile încontinuu în care nu s-a făcut școală deloc, nici măcar online.

Puteți fi în stare să dați vina pe absolut oricine. Majoritatea profesorilor nu au vrut să mai intre la clasă nici după aceea. Eu sunt pentru pentru creșterea salariilor tuturor, nu numai în educație și în sănătate și peste tot… pe merit!

„Vreau să vă întreb de ce nu v-ați răsculat într-o grevă generală anul trecut, pe vremea asta?”

Nu este nicio problemă. Sunteți de acord să intre profesor evaluat cu șapte la clasă? Eu nu, ca părinte! Sunteți de acord să fie salarizat la fel un profesor evaluat cu șapte, cu unu evaluat cu 10? Eu nu sunt. Vreau să vă întreb de ce nu v-ați răsculat într-o grevă generală anul trecut, pe vremea asta?

Că era dezastru! Niciodată! Cum să fie plătiți toți la fel? Dimpotrivă. Cum să fie plătiți toți la fel? Să fie plătiți în funcție de performanță! Păi avem profesori eminenți, mulți! Învățători extraordinari. Nu sunt toți la fel. Cum nu contează? Păi atunci nu mai contează nicio notă nicăieri. Astea sunt criteriile de evaluare, asta este (n.r. nota la examenul de titluarizare)

„Foarte bine, ieșiți în stradă! Mai ales acuma, înainte de examene. E beton!”

Vreau să știu și eu de ce profesorii nu au făcut grevă generală, cum au reușit să facă 2 ani de zile, când nu s-a făcut școală și când după aceea nu s-a vrut nici măcar recuperarea, care a fost chiar propusă de dl. Câmpeanu, cu rămasul peste vară, nu s-a vrut? Ok, am înțeles, toată lumea e nemulțumită. Doar copiii noștri au de suferit, în particular.

Însă de ce nu s-au făcut aceste manifestări, cu care sunt solidară? Foarte bine, ieșiți în stradă! Mai ales acuma, înainte de examene. E beton! Nu o să se ajungă la niciun 70% la salariu și cai verzi. O să ajungă la un armistițiu! Adică nu o să se oprească acum școala.

Dar de ce nu ați realizat un astfel de demers în special în această domnie e domnului Iohannis, cu România Educată înfiptă în băț de 8 ani de zile, de ce nu s-a reușit un acord cu acest partid măreț numit PNL în acești ultimi ani 2019-2023?”, a spus Dana Budeanu pentru Antena 3.

Profesorii nu se lasă: își cer drepturile

Care sunt solicitările profesorilor

Profesorii au anunțat grevă de avertisment astăzi, 17 mai, între orele 11.00-13.00 și vor să facă grevă generală pe 22 mai. Solidari cu profesorii de la școli și licee sunt și cei de la universități. Profesorii spun că un debutant are un salariu de 2200 de lei, iar un cadru didactic cu 25 de ani de experiență primește lunar 4500 de lei.

Aceștia vor majorarea salariului, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, iar salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, se cere instituirea indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri europene și să fie plătite orele suplimentare realizate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

De asemenea, se dorește să fie acordate sporuri pentru condiții de muncă, dar și decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, dar și compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc, precum și creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre