Simona Ionescu / Redactor Șef

Râzi cu lacrimi! Un traficant de droguri din Arad a format un grup infracțional ademenind cărăușii cu citate motivaționale

Râzi cu lacrimi! Un traficant de droguri din Arad a format un grup infracțional ademenind cărăușii cu citate motivaționale
Ca să scape de plictiseală, un traficant de droguri din Arad aflat în închisoare a creat un grup infracțional bazat de reguli stricte. Pentru a se face bine înțeles, acesta le trimitea scrisori cu sfaturi motivaționale subalternilor săi.

În cursul lunii decembrie 2022, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală într-un dosar de trafic de droguri în care membrii grupării, cunoscuți traficanți din Arad, acționau din penitenciar, relatează adevarul.ro.

Inedit este faptul că aceștia lucrau după o adevărată ideologie, gândită de liderul grupării Adrian Buda.

Traficantul de droguri care își instruia subalternii prin scrisori motivaționale. Cum se putea pătrunde în „grupul de minți strălucite

Conform sentinței prin care Buda Adrian, Nyeki Ciprian Cosmin și Trif Viorel Dumitru au fost condamnați la pedepse cuprinse între un an și două luni și doi ani și șase luni, reiese că, la inițiativa lui Buda, aflat în penitenciar, a fost organizată o rețea de trafic de droguri care funcționa după reguli clare.

„Să fii super-echilibrat în combinație” 

Potrivit DIICOT, „ideologia echipei” le era transmisă membrilor grupării prin scrisori (n.r: a fost respectată ortografia întocmai). „Rugămintea mea faţă de tine e: să fi tu super echilibrat în combinaţia noastră, pentru că există un plan şi dacă îl respectăm vom fi foarte bine…Rugămintea mea e să nu le permiţi la oameni să îţi dea găuri financiare că aşa ne vor pune pe butuci şi nu vom mai putea avansa”, se arată într-una dintre scrisorile liderului către unul dintre subaalterni.

Fiecare pas era calculat minuțioas. Anchetatorii au stabilit că regula care „încoronează” ideologia echipei este „planificarea atentă” în scopul „acumulării bogăţiilor” prin asocierea a „oricât de mulţi oameni este nevoie pentru crearea şi ducerea la îndeplinire a planului”.

Armonie perfectă în cadrul grupării, una dintre cerințe

Conform sentinței de condamnare, succesul grupării era asigurat de aplicarea principiului „grupului de minţi strălucite”. Liderul grupării a întocmit o ideologie în șapte puncte care prevede la primul punct: „înainte de a vă forma un grup propriu de minţi strălucite, decideţi ce avantaje şi beneficii pot oferi membrii grupului în schimbul cooperării”.

Alte puncte din „ideologia” traficanților sunt: „menţineţi o armonie perfectă între d-voastră şi membrii grupului”; „nu vă confesaţi nimănui cu excepţia grupului”; „să ai o minte închisă ermetic împotriva tuturor”; „efortul organizat rezultă din coordonarea a două sau mai multe persoane care lucrează în deplină armonie pentru un scop bine definit”.  De asemenea, una dintre regulile de bază era ca, „membrii grupului trebuie să păstreze tăcerea”.

Totodată, sunt lansate și avertismente pentru ca nu cumva cineva să pătrundă în grup și să comprimită activitățile ilegale. „Nu lăsa grupul să devină mare, încât să fie greu de controlat. De asemenea, oferă-le noilor membri o perioadă de probă pentru a te asigura că se integrează în grup”, se mai arată în „ideologia” traficanților conduși de Buda.

Denunțul fals

În sentința de condamnare a celor trei inculpați se aratăcă liderul grupării iinfracționalei a depus la DIICOT un denunț, cu convingerea că va beneficia de o reducere a pedepsei. Judecătorii au reținut, însă, că denunțul s-a dovedit a fi unul „fake”, cercetările de pe pista oferită fiind finalizate cu clasare.

„Acest denunț penal nu a fost valorificat în sensul tragerii la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri sau care au săvârșit infracțiuni care sunt de competența DIICOT în ceea ce privește instrumentarea acestora, în cauză s-a dispus clasarea, ceea ce înseamnă că în urma cercetărilor nu s-a ajuns la nici un rezultat concret, respectiv tragerea la răspundere penală a persoanei suspectate de infracțiunea denunțată, care trebuie să fie finalizată cu emiterea unui rechizitoriu”, se arată în sentința Tribunalului Arad, menținută de Curtea de Apel Timișoara în privința pedepselor.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre