Simona Ionescu / Redactor Șef

Râzi până te doare burta! Cum vorbește în engleză ministrul Costel Alexe

Râzi până te doare burta! Cum vorbește în engleză ministrul Costel Alexe
Un clip  a devenit viral pe Internet. Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns. Ministrul mediului, Costel Alexe, a ținut morțiș să rostească un discurs în limba engleză la o întâlnire importantă despre mediu. A pocit limba lui Shakespeare în așa fel, încât râzi până te doare burta.

Demnitarul român, prezent la Madrid, în cadrul evenimentului COP 25 din decembrie 2019, unde s-au dezbătut problemele de mediu de la nivelul Europei și al lumii. a avut ambiția să folosească limba engleză.

Costel Alexe, discurs într-o engleză făcută praf

Costel Alexe putea să rostească discursul în limba română pentru că la toate forumurile internaționale există traducători profesioniști și căști pentru fiecare participant. Însă, ministrul român al mediului a ținut să se facă de râs. A pocit limba lui Shakespeare ca un elev corigent la această disciplină.

Discursul în engleză nici măcar spre un nivel mediu nu pare să fie. Asta a reieșit din discursul său de la COP 25, de la Madrid, care a avut loc în decembrie 2019. Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la Summit-ul COP, organizat de ONU, clipul cu ministrul român al mediului, care își rostește discursul într-o engleză stâlcită, a devenit viral pe rețelele sociale abia zilele trecute.

Din imagini se poate vedea cum Costel Alexe, vizibil emoționat, citește de pe foaie discursul său, într-o engleză a cărei pronunție aproape că nu poate fi înțeleasă. De pildă, cuvântul „action” (n.red. care înseamnă „acțiune”)  a fost pronunțat „axion”.

Videoclipul este postat de Andrei Ciurcanu, jurnalist la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și a devenit deja viral pe rețelele sociale.

România, „repetentă” la protejarea mediului

România se confruntă cu mai multe probleme legate de mediu. La începutul acestei luni, Comisia Europeană (CE) a oferit un ultimatum țării noastre pentru a interveni în oprirea fenomenului de tăieri ilegale de păduri, dar și pentru a demara acțiuni care să contribuie la îmbunătățirea calității aerului și a protejării rețelelor Natura 2000. CE a declanșat proceduri de infringement pentru România.

Autoritățile române au mai primit un avertisment și în luna februarie a acestui an din cauză că nu a reușit să pună capăt exploatărilor forestiere ilegale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre