Simona Ionescu / Redactor Șef

Răzvan Temeșan, ”groparul” Bancorex, a fost răpus de COVID-19

Răzvan Temeșan, ”groparul” Bancorex, a fost răpus de COVID-19
Răzvan Temeșan , o figură publică celebră în anii ʹ90 în România, fost director al Bancorex, a murit joi de dimineață din cauza infectării cu noul coronavirus.

Răzvan Temeșan (69 de ani), fostul director al Bancorex, a murit joi de dimineață (8 octombrie), din cauza COVID-19, conform unor surse apropiate familiei. El avea comorbidități.

Răzvan Temeșan a fost directorul Bancorex, fiind considerat de presă drept ”groparul” băncii. El a fost arestat pentru o lună în decembrie 1999, fiind cercetat în dosarul Albumul.

Răzvan Temeșan , arestat de mai multe ori

Răzvan Temeșan a fost arestat în 1997 într-un dosar în care era acuzat de subminare a economiei naționale, aflat la Parchetul CSJ, și în 1999 într-un dosar instrumentat de Parchetul Constanța, scrie capital.ro.

Bancorex a fost în anii de după Revoluţie banca celor aleşi. Puţini aveau privilegiul de a intra pe lista scurtă a celor care primeau bani cu dobânzi extrem de mici. Cei mai mulţi erau oameni cu funcţii importante în stat ori apropiaţi ai acestora.

”Activitatea mea s-a desfășurat în a descoperi banii ăştia, la Banca Română de Comerţ Exterior, în conturi ascunse şi la alte bănci din România. Zeci de milioane de dolari am adus. Am deranjat diverse persoane care erau interesate să treacă timpul şi să pună mâna pe banii ăştia. La început nu au ştiut cine a furnizat informaţiile de au rămas fără bani din moment ce eu am fost ofiţer sub acoperire desconspirat, normal, ştiu destule despre multă lume”, a declarat Răzvan Temeşan, în 2014.

Răzvan Temeșan, ”groparul” Bancorex

Înființată în 1968, sub numele de Banca Română pentru Comerț Exterior, prin această instituție financiară  se derulau operațiunile comerciale externe ale statului comunist.

În decursul existenței sale, BRCE a rulat peste 245 de miliarde de dolari, iar evenimentele din 1989 au prins banca cu rezerve de un miliard de dolari.

Prăbușirea Bancorex a început în 1997. O dată cu instaurarea Guvernului Ciorbea, Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave: acordarea de credite cu garanții fictive unor firme sau mari companii de stat, astăzi falimentare.

În 1999, statul român, la solicitarea Băncii Mondiale, decide lichidarea Bancorex. Banca era neperformantă şi trebuia împărţită. Activele performante şi sediul sunt preluate de BCR, iar creditele neperformante, de AVAB. Rolul autorităţii de stat era să recupereze prejudiciul. În anii aceea, în presă a apărut un document din care reieșea că Răzvan Temeșan era general SIE.


Marii fotbaliști români nu au avut noroc în dragoste. Au ajuns la tribunal

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre