Au apărut primele reacții internaționale după anunțul de marți, 11 august, ale Rusiei, cu privire la înregistrarea primului vaccin anti-COVID-19. Acestea sunt de prudență, dar și de scepticism, informeză Radio România Actualităţi.
Reacții după ce Vladimir Putin a prezentat leacul minune anti-COVID-19
Organizația Mondială a Sănătății a primit cu prudență anunțul Moscovei și a semnalat că orice vaccin trebuie să urmeze etapele stabilite de organizație pentru a obține precalificarea și a fi apoi omologat la nivel mondial.
Vaccinul rusesc, la fel ca oricare altul, trebuie evaluat în privința eficacității și siguranței, spune OMS. Asta înseamnă că un eșantion reprezentativ de persoane vor fi vaccinate, testate, evaluate, iar testate, până când concluziile vor fi concludente. Apoi, o mulțime de instituții ar trebui să verifice eficacitatea noului vaccin și să aprobe producerea de masă. Toată această procedură durează.
Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a arătat că organizația mondială discută acum cu autoritățile ruse cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului.
Președintele Putin spune că este eficace, a trecut prin toate probele necesare, iar fiica sa, care și l-a injectat, nu a avut decât o ușoară febră. Rusia susține că peste 20 de țări au precomandat deja aproximativ un miliard de doze din acest vaccin care, pentru piețele externe, va avea denumirea Sputnik 5, iar începutul producției industriale este preconizat pentru luna septembrie.
Ministerul german al Sănătății a exprimat îndoieli, însă, cu privire la calitatea, eficacitatea și siguranța vaccinului rusesc.
Însă, internauții au avut imediat o reacție ironică. Au pus o poză (lucrată) cu Vladimir Putin cu o seringă gigantică în spate, călare pe un urs uriaș. Alte câteva sute de mii de persoane au comentat pe Facebook anunțul președintelui Vladimir Putin: i-au transmis felicitări și au spus că se vor ruga pentru sănătatea lui.
Vladimir Putin a prezentat leacul minune anti-COVID-19
A fost prima reacție la anunțul președintelui Vladimir Putin, potrivit căruia Rusia este prima țară din lume care a autorizat un astfel de vaccin, după mai puțin de două luni de teste clinice pe oameni.
În plus, Rusia este suspectată că urmărește, prin acest gest, să se poziționeze în fruntea competiției mondiale pentru obținerea acestui vaccin care, pe lângă prestigiu, ar aduce statului care l-ar crea avantaje financiare considerabile.
Vaccinul rusesc nu se numără însă printre cele șase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Trei dintre acestea sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane, iar cel de-al șaselea este anglo-suedez.
Vaccinul rusesc anti-COVID-19
Vladimir Putin a declarat într-o întrunire televizată a guvernului că vaccinul a fost produs de Institutul moscovit Gamaleya, că este sigur și că o doză a fost administrată inclusiv uneia dintre fiicele sale. Iată declarația lui Vladimir Putin: ”Știu că e sigur, că are răspuns imunitar și că a trecut toate testele”.
Președintele rus și-a exprimat dorința ca acest vaccin să înceapă cât mai repede producția în masă. Viteza cu care Rusia s-a mișcat în a produce un vaccine, două luni, arată că este determinată să câștige cursa globală pentru dezvoltarea acestuia, însă tocmai această viteză a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că Rusia pune prestigiul internațional înaintea siguranței.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook