Este interesant de văzut ce rol va avea Regele Charles în desemnarea noului șef al Bisericii Angliei. Nu are de ales, căci totul a fost stabilit de aproape 500 de ani, când un precursor al său, mai exact Regele Henric al VIII-lea, în anii 1530, a anulat jurisdicția papală și s-a autodeclarat șef suprem al Bisericii Angliei pe pământ.
Actualul Arhiepiscop de Canterbury, Justin Welby, a anunțat că va demisiona, el fiind criticat sever pentru modul în care a gestionat un scandal de abuzuri asupra copiilor din cadrul Bisericii Angliei. Demisia vine după ce a solicitat „permisiunea grațioasă a Majestății Sale, Regele”, după cum scrie presa engleză. În acest context, regele, care în Anglia este considerat „șeful” bisericii, trebuie să ia o decizie.
Criza e mare, Regele Charles are de luat o decizie majoră
Lumea vrea să știe ce rol va juca Regele în desemnarea noului Arhiepiscop. Ideea este că, odată devenit rege, Charles a devenit și Guvernatorul Suprem al Bisericii Angliei. Prin urmare, el este cel care va da aprobarea finală pentru numirea noului Arhiepiscop. Deși, în teorie, el se poate implica maxim, în realitate, rolul său va fi unul limitat.
Concret, noul Arhiepiscop va fi ales, de fapt, de Comisia pentru Numiri a Coroanei. Această comisie de 17 persoane, majoritatea clerici, va analiza candidații și va întocmi o listă scurtă cu unul sau două nume. Aceasta va fi trimisă apoi Prim-ministrului. De fapt, doar un singur nume este oferit pentru numire, în timp ce al doilea clasat rămâne pe o listă de rezervă.
După ce Prim-ministrul acceptă oficial selecția, numele celui nominalizat va fi trimis la Rege pentru aprobare.
Practic, deși este Guvernatorul Suprem al Bisericii Angliei, Regelui Charles al III-lea i se cere doar să își dea consimțământul pentru numirea noului Arhiepiscop. În teorie, el poate refuza numirea candidatului, dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mică.
Rolul lui Charles în numirea noului Arhiepiscop
Funcția de Arhiepiscop de Canterbury presupune conducerea unei comuniuni religioase mondiale, cu biserici mari în multe țări ale Commonwealth-ului. Sfaturile Regelui ar putea fi utile celor care trebuie să ia o decizie atât de importantă, cum e găsirea unui nou Arhiepiscop, având în vedere implicarea sa de lungă durată cu multe dintre națiunile care se vor adresa Arhiepiscopului pentru ghidaj spiritual.
Spiritualitatea profundă a Regelui Charles al III-lea este, de asemenea, bine cunoscută. El ar putea oferi, poate, sfaturi bune cu privire la persoana care ar trebui aleasă, în timp ce Biserica Angliei își alege cel mai înalt cleric în mijlocul unei crize, conform presei britanice.
Regele Charles, fan declarat al Bisercii Ortodoxe
Charles a arătat mult timp admirație pentru ortodoxismul grec, credința în care tatăl său, Prințul Philip, a fost botezat. Este cunoscută, de altfel, o scrisoare privată, din 1998, care dezvăluie că Regele Charles, pe atunci Prinț de Wales, considera Biserica Ortodoxă ca fiind singura confesiune creștină neatinsă de „corectitudinea politică dezgustătoare” prezentă, bunăoară, la catolici. În scrisoarea ce a fost recent vândută la o licitație, Regele Charles, practic, se pronunță împotriva Bisericii oficiale a țării sale.
Acest sentiment, exprimat cu ani înainte de a deveni Rege și Guvernator Suprem al Bisericii Angliei, este interpretat acum ca o critică adusă propriei bisericii.
Scrisoarea, marcată ca „privată și confidențială”, a fost trimisă de la Castelul Balmoral lui Dudley Poplack, un designer de interior care a lucrat cu familia regală. După moartea lui Poplack în 2005, scrisoarea a fost vândută la licitație de către Lay’s Auctioneers din Penzance, Cornwall, suma fiind de peste 1.700 de lire sterline.
Ce scria Regele Charles în scrisoarea „compromițătoare” plină de critici
În scrisoarea către Poplack, prințul, atunci în vârstă de 49 de ani a scris că, pe măsură ce a crescut, s-a simțit din ce în ce mai atras de „marile tradiții atemporale ale Bisericii Ortodoxe”, pe care le-a văzut ca necorupte de ceea ce el a numit „corectitudine politică dezgustătoare”.
La momentul remarcilor lui Charles, Biserica Angliei începuse să hirotonească femei preot, din 1994. În 1998, biserica nu permitea însă recăsătorirea persoanelor divorțate care aveau încă foști soți în viață. Actualul Rege Charles era într-o asemenea situație. El a primit binecuvântarea Arhiepiscopului de Canterbury pentru căsătoria sa cu Camilla abia în 2005.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Misterul templelor solare din Bucegi. Ce se întâmplă pe vârful Omu la 21 noiembrie
- Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
- Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 – 20 noiembrie. Scapă de datorii și fac achiziții importante
- Vești bune pentru români. Ciolacu acordă 325 de milioane de lei pentru sprijinul acestora
- Ordin UE. Mașinile pe benzină și motorină se taxează extra. Intră în vigoare din 10 decembrie
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Schimbările climatice „extrem de amenințătoare”, prevestite de o piatră runică vikingă
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
- Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 18-24 noiembrie 2024?
- Citate despre viață: Inspirație și înțelepciune pentru fiecare zi