Simona Ionescu / Redactor Șef

Regina Elisabeta II înconjurată de flori turcești, pe ultimul drum

Regina Elisabeta II înconjurată de flori turcești, pe ultimul drum
Regina Elisabeta II, cel mai longeviv șef de stat al ultimelor secole, e înmormântată azi, la Londra, înconjurată de flori turcești.

Sute de mii de oameni participă fizic la funeraliile reginei Elisabeta II. De asemenea, sute de lideri mondiali și persoane din familia suveranei vor participa la funeraliile de stat. Printre acestea se numără președintele american Joe Biden, premierii din Australia, Canada, Noua Zeelendă, regele Felipe al Spaniei și regina Letizia a Spaniei, dar și președintele României, Klaus Iohannis, alături de soția sa, Carmen.

Prinţul George şi prinţesa Charlotte au fost prezenţi și ei, luni, în cortegiul funerar de la Londra, mergând în spatele sicriului străbunicii lor regina Elisabeta II, înainte ca acesta să fie transportat în interiorul Abaţiei Westminster unde au loc la această oră funeraliile regale, informează AFP.

La sfârșitul slujbei vor fi ținute două minute de reculegere în toată Marea Britanie, iar pe fundal va fi pus imnul național. Întreaga manifestare este transmisă live de cele mai mari posturi de televiziune din lume. După ceremonia din abație, urmează o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta II va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George VI, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.

De aproape 1000 de ani, Abaţia Westminster, care găzduiește, luni, funeraliile reginei Elisabeta II, se află în centrul istoriei monarhiei. În anii 1040, regele Eduard Confesorul a construit o biserică din piatră pe locul unei foste mănăstiri benedictine care fusese ridicată în jurul anului 960. Construcţia impunătoarei abaţii în stil gotic care este cunoscută în zilele noastre a început în timpul domniei regelui Henric al III-lea, în 1245.

Flori turcești pentru funeraliile reginei

Pe contuul de Instagram al Familiei regale britanice a fost publicate imagini care trec în revistă viața fabuloasă a reginei Elisabeta II, de când a venit pe lume și până ec s-a stins din viață, domnind șapte decenii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Compania Turkish Airlines a transportat nu mai puțin de 13 tone de flori pentru ceremoniile funebre organizate pentru regina Elisabeta II, conform unui comunicat al companiei aeriene. Au fost comandate 500.000 de buchete, ultimul transport fiind programat pentru ziua de vineri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Procesiune de tradiție

Ca și în cazul tatălui său, Regele George VI, al bunicului său, Regele George V, al străbunicului său, Regele Edward VII și al stră-străbunicii sale, Regina Victoria, sicriul Majestății Sale Regina a fost purtat în procesiune până la Westminster Abbey, pe trăsura de stat cu tunuri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre