Simona Ionescu / Redactor Șef

Regizorul Dinu Cernescu a părăsit scena vieții. Teatrul românesc este în lacrimi

Regizorul Dinu Cernescu a părăsit scena vieții. Teatrul românesc este în lacrimi
Teatrul românesc este în doliu. A murit regizorul Dinu Cernescu, la vârsta de 88 de ani. Este cel care a pus în scenă piesa „Hamlet” cu Ștefan Iordache.

Teatrul românesc a început anul cu o veste tristă. Regizorul Dinu Cernescu a murit, lăsând în urmă multă durere.

„A plecat în eternitate marele regizor Dinu Cernescu. Dumnezeu să-l ierte şi să-l aşeze în lumină alături de cei aleşi”, este mesajul Teatrului Bulandra. Dinu Cernescu s-a bucurat de o viață extraordinară și de întâlniri fantastice cu Federico Fellini, Vittorio De Sica, Franco Zeffirelli și Salvador Dali.

Regizor artistic la Televiziunea Română

Dinu Cernescu a văzut lumina zilei în București, la 18 octombrie 1935 și a absolvit în anul 1957 secția de regie teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

A murit Dinu Cernescu, marele regizor al românilor. Sursă foto: tvrinfo.ro

Asistent de regie pentru Ion Sahighian, Marietta Sadova, Vlad Mugur, Sică Alexandrescu şi Moni Ghelerter, Dinu Cernescu a fost angajat al Teatrului Nottara, dar și regizor artistic la Televiziunea Română. În perioada anilor 1994-1995, Dinu Cernescu a fost director artistic al Teatrului Național din București.

A debutat cu spectacolul „Tudor” din Vladimiri

Anul de debut al lui Dinu Cernescu a fost 1957, când a montat pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova spectacolul „Tudor” din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu. În acest loc a regizat piesele „Galcevile din Chioggia”, de Carlo Goldoni, „Peripeţiile bravului soldat Svej”, după Jaroslav Hasek și „Judecătorul din Zalameea”, de Calderon de la Barca.

50 de ani la Teatrul Nottara din București

Colaborarea regizorului Dinu Cernescu cu Teatrul Nottara din București a durat 50 de ani, perioadă în care a montat spectacole care vor rămâne pentru totdeauna în sufletul românilor. De la „Hamlet”, unde Ștefan Iordache a excelat, la „Tigrul” de Murray Schisgal sau „Viziuni flămânde” de Michel de Ghelderode (1968). Dar Dinu Cernescu a montat pe scena celor mai mari teatre din țară, Teatrul de stat Brașov, Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ, Teatrul de Comedie Bucureşti, Teatrul Giulesti, Opera Română Cluj-Napoca, Teatrul Evreiesc de Stat.

Dar și la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Bulandra. Celebrul regizor s-a bucurat să lucreze și cu marile teatre ale lumii, de la Budapesta, Bruxelles și Copenhaga la Tel Aviv, Haga, Praga. În toată cariera sa, Dinu Cernescu a făcut peste 100 de spectacole, iar în anul 2008 a publicat un volum de memorii pe care l-a numit „Regizor”.

Ce premii a primit Dinu Cernescu

În anul 1993, Dinu Cernescu a fost premiat de UNITER pentru cel mai bun spectacol, „Ce zi frumoasă”, de Michel de Ghelderode. Și tot în același an a primit și premiul A.P.T.R. pentru cel mai bun spectacol TV, cu aceeași piesă. În anul 2005, regizorul a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre