Simona Ionescu / Redactor Șef

Rochia răzbunării a prințesei Diana. Lucrurile ei, scoase la licitație. Puloverul cu oaia neagră va fi vândut cu o sumă imensă

Rochia răzbunării a prințesei Diana. Lucrurile ei, scoase la licitație. Puloverul cu oaia neagră va fi vândut cu o sumă imensă
La aproape trei decenii de la moartea sa, prințesa Diana rămâne una dintre cele mai idolatrizate femei din lume.

De-a lungul anilor, colecționari regali pasionați s-au luptat pentru a putea deține unul dintre obiectele prințesei atunci când acestea au fost scoase la licitație.

De la emblematica „Rochie a răzbunării”, la prima ei mașină, tricoul Virgin Atlantic și puloverul „oaie neagră”, care au fost scoase la vânzare luna aceasta.

Rochia răzbunării – 39.000 de lire sterline

Cunoscută mai ales sub numele de „rochia răzbunării”, prințesa Diana a îmbrăcat această piesă pentru o gală la Galeria Serpentine în aceeași seară din 1994 când prințul Charles a mărturisit la televiziunea națională că i-a fost infidel. Contrar a ceea ce se aștepta toată lumea, ea a părut echilibrată și încrezătoare.

Rochia răzbunării purtată în ziua în care Charles a recunoscut că o înșeală

Designerul grec care a conceput rochia mulată, fără umeri, Christina Stambolian, și-a amintit că Diana a cerut în 1991, o „rochie specială pentru o ocazie specială”, potrivit cărții Dianei, scrisă de Claudia Joseph: „O viață în rochii”. Două croitorese au avut nevoie de mai mult de 60 de ore pentru a crea rochia.

Rochia „The Revenge Dress”, care inițial a costat-o pe prințesă 900 de lire sterline, a fost vândută cu 39.098 de lire sterline

În vara anului 1997, cu puțin timp înainte de moartea sa, Diana a scos la licitație 79 dintre rochiile sale la casa Christie’s din New York. Încasările au fost împărțite între mai multe organizații, inclusiv organizații de caritate pentru cancer și SIDA. Rochia „The Revenge Dress”, care inițial a costat-o pe prințesă 900 de lire sterline, a fost vândută la licitație în iulie 1997 pentru suma impresionantă de 39.098 de lire sterline.

Adică peste 85.000 de lire sterline în prețurile de astăzi. Rochia Dianei a fost cumpărată de Graeme și Briege Mackenzie, un cuplu scoțian care, la vremea respectivă, au dezvăluit că o vor folosi pentru a continua să strângă bani pentru organizații caritabile. Pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a morții Dianei, în 2017, rochia de răzbunare a fost expusă la Museum of Style din Newbridge, Irlanda, în cadrul expoziției „Diana: A Fashion Legacy”.

Scrisoarea Prințesei Diana în care aceasta vorbește despre problemele sale conjugale

Scrisoarea în care Prințesa Diana a discutat despre problemele sale conjugale a fost vândută pentru 8.750 de lire sterline

O scrisoare scrisă de prințesa Diana în care aceasta vorbește despre problemele sale conjugale s-a vândut cu 8.750 de lire sterline la începutul acestui an, pe 14 februarie, la Chiswick Auctions. Scrisoarea, scrisă pe o singură foaie de hârtie cu antetul Palatului Kensington, este datată 11 mai 1995 și este adresată unei doamne Cotton.

Scrisoarea, care a venit într-un plic, sună astfel: ”Dacă viața ar fi atât de simplă. Este cea mai dragă dorință a mea. Din păcate, realitatea este că sunt una dintre cele trei persoane dintr-un triunghi”. A fost scrisă cu șase luni înainte ca ea să-i spună lui Martin Bashir, de la BBC, că „au fost trei persoane în această căsnicie”, referindu-se la ea, la Regele Charles și la Regina Consort Camilla.

La 19 ani, Diana a fost fotografiată părăsindu-și apartamentul din Londra pentru a pleca cu mașina Mini Metro, pe atunci nouă, la slujba ei de la o grădiniță din Pimlico.

Austin Mini Metro de culoare roșie s-a vândut cu 6.000 de lire sterline

De-a lungul anilor, Diana a fost cunoscută pentru dragostea ei pentru mașini, iar în timpul ei a deținut o serie de mașini de lux și automobile care sunt considerate acum clasice. Dar ceea ce ar fi putut fi primul motor al prințesei, pe care l-a condus în vârstă de 19 ani, Lady Diana Spencer, până când l-a vândut în iunie 1981, a fost Austin Mini Metro roșu, care era cunoscut cu afecțiune ca fiind „mașina ei de curte”.

Mașina a fost cumpărată de către prințul Charles, pe atunci prinț, pentru 3.495 de lire sterline în 1980. Regele a luat autovehiculul la un test drive de 20 de mile de la fabrica British Leyland din Longbridge, Anglia. Diana lucra pe atunci ca bonă la grădinița Young England din Pimlico și locuia într-un apartament în Earl’s Court, în vestul Londrei.

Prințesa Diana a purtat în repetate rânduri tricoul Virgin Atlantic la sala de sport pentru a deranja paparazzi

Puloverul Virgin Atlantic – 42.760 de lire sterline

Puloverul „Fly Virgin Atlantic” al Dianei a fost un cadou din partea șefului companiei aeriene, Sir Richard Branson. Ea a fost adesea văzută purtându-l cu o pereche de pantaloni scurți de bicicletă și adidași atunci când ieșea de la sala de sport de la Chelsea Harbour Club din Londra. Puloverul a fost apoi dăruit de Diana adoratei sale antrenoare Jenni Rivett, care a lucrat cu prințesa timp de șapte ani.

Rivett a vândut puloverul în 2019

Antrenoarea a vândut obiectul prințesei în 2019. „Cu câteva luni înainte de moartea ei prematură, m-a sunat pentru a-mi spune că mi-a lăsat câteva hanorace. Printre ele, acesta – de care am decis acum să mă despart”, a spus antrenoarea. Puloverul era însoțit de un bilet din partea Dianei către Jenni, împreună cu o felicitare de mulțumire din partea antrenoarei, care a spus că va folosi banii pentru a „ajuta o familie din Malawi, lucru de care știu că Diana ar fi fost fericită”.

Cu ajutorul firmei RR Auctions din Boston, Massachusetts, puloverul a fost vândut la licitație pentru 42.760 de lire sterline unui cumpărător misterios din California, pentru o sumă de zece ori mai mare decât cea estimată.

Se crede că suita Lacul Lebedelor este singura bijuterie fină, deținută chiar de Diana, care a fost vândută

Set de bijuterii Lacul Lebedelor, cadou de la Dodi Fayed vândut pentru 630.000 dolari

Colierul cu diamante și perle a fost purtat de Diana alături de o rochie turcoaz cu paiete Jacques Azagury la seara de gală pentru „Lacul lebedelor” de la Royal Albert Hall în iunie 1997, ultimul ei angajament oficial înainte de a muri. Colierul a fost un cadou de la Dodi Fayed, producătorul de film egiptean care era partenerul ei la acea vreme.

Realizat din 178 de diamante în valoare totală de 51 de carate și cinci perle de 12 mm din Marea Sudului, colierul a fost returnat bijutierilor Garrard, pentru ca aceștia să poată realiza pentru ea o pereche de cercei asortați.

Al cincilea cel mai scump set de bijuterii purtat vreodată de un membru al familiei regale

Dar înainte ca setul complet să poată fi dăruit Dianei, aceasta și Fayed au murit într-un accident de mașină la Paris, în luna august a aceluiași an. Se crede că setul de bijuterii este al cincilea cel mai scump set de bijuterii purtat vreodată de un membru al familiei regale.

Bijuteriile urmau să fie scoase la licitație la New York cu casa de licitații din Guernsey în această lună, cu un preț de vânzare estimat între 4 și 11 milioane de lire sterline, dar compania a anunțat pe site-ul său că setul a fost vândut în mod privat unui muzeu important.

Magnificele bijuterii, cunoscute sub numele de Lacul Lebedelor, au fost vândute de dezvoltatorul imobiliar ucrainean Mark Ginzburg, care le-a cumpărat în 2010 pentru 632.000 de dolari… Se crede că suita Lacul Lebedelor este singura bijuterie fină deținută chiar de Diana care a fost vândută.

Acest pulover se crede că se va vinde cu 70.000 de dolari

Puloverul roșu și alb ”Black Sheep” se așteaptă să se vândă cu până la 70.000 de lire sterline

Puloverul roșu și alb cu o oaie neagră în mijloc, care a fost pierdut timp de zeci de ani, va fi oferit pentru prima dată la licitație la Sotheby’s din New York, pe 7 septembrie, și se estimează că se va vinde cu până la 70.000 de lire sterline. Regretata prințesă Diana a purtat pentru prima dată celebrul pulover de lână la un meci de polo la care concura logodnicul ei, pe atunci prinț de Wales, în iunie 1981.

Locul unde s-a aflat puloverul a rămas necunoscut până în luna martie a acestui an

La câteva săptămâni de la prima sa apariție, designerii Sally Muir și Joanna Osborne au primit o scrisoare oficială de la Palatul Buckingham prin care li se cerea fie repararea, fie înlocuirea puloverului, deoarece fusese deteriorat. Ele au tricotat un pulover nou pentru regretata prințesă, dar locul unde se afla originalul a rămas necunoscut până când l-au redescoperit în luna martie a acestui an în podul lor, ascuns într-o cutie mică, alături de o cuvertură de pat din bumbac.

Warm & Wonderful a încetat să mai producă stilul „oaia neagră” în 1994, dar a fost reeditat în 2020 ca o colaborare cu brandul Rowing Blazer. Actrița Emma Corrin, care a interpretat-o pe Diana în cel de-al patrulea sezon al serialului The Crown de la Netflix în 2020, a purtat o replică a puloverului. Între timp, un pulover cu același design face parte din colecția permanentă a Muzeului Victoria și Albert din Londra.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre