Simona Ionescu / Redactor Șef

Romane celebre, publicate în premieră cu numele real al autoarelor

Romane celebre, publicate în premieră cu numele real al autoarelor
O serie de 25 de romane scrise de femei sub pseudonime masculine au fost reeditate cu  numele reale ale autoarelor. Colecția marchează  cea de-a 25-a aniversare a Women's Prize for Fiction, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie.

Colecţia include romanul „Middlemarch”, publicat sub numele George Eliot, și republicat acum cu numele adevărat al autoarei, Mary Ann Evans, pentru prima dată după 150 de ani. La jumătatea secolului al XIX-lea Evans a adoptat pseudonimul George Eliot, pentru a fi sigură că opera sa literară primeşte atenţie.

Romanul a fost publicat sub formă de foileton, în perioada 1871-1872. Mary Ann Evans spunea că este „hotărâtă să-şi păstreze ascunsă identitatea după ce a observat că un pseudonim îi oferă toate avantajele, fără a avea efecte neplăcute asupra reputaţiei”.

Proiect inedit de emancipare feminină

Proiectul, derulat sub sloganul „Reclaim Her Name”, conţine ilustraţii originale de copertă, create exclusiv de designeri femei.


Platformă digitală de educare privind cancerul de piele

Magistrații au tăiat pisica. Ce rentă viageră primește ex-soția lui Ganea


Din acceaşi colecţie, mai fac parte titluri precum „A Phantom Lover”, un roman gotic horror publicat sub pseudonimul Vernon Lee de către scriitoarea Violet Paget l. și romanul „Indiana” de George Sand, a fost republicat, de această dată cu numele real al scriitoarei franceze  din secolul al XIX-lea Amantine Aurore Dupin.

O altă scriitoare importantă care și-a ținut ascunsă identitatea până acum este Ann Petry. Ei i s-a republicat romanul „Marie of the Cabin Club”, care a apărut sub pseudonimul Arnold Petri. Ann Petri a fost prima femeie afro-americană care a vândut peste 1 milion de exemplare dintr-o carte.

Fondatoarea şi directoarea Women’s Prize for Fiction, Kate Mosse, a spus că iniţiativa vine în continuarea mişcării de „emancipare a femeilor, pentru a stârni conversaţii şi a ne asigura că acestea primesc recunoaşterea de care au nevoie”.  Numeroase exemplare din setul de cărți vor fi donate unui număr important de biblioteci din Marea Britanie.

Sursa foto: Women’s Prize for Fiction

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre