Să salvezi viața unui om poate fi uneori foarte simplu: trebuie doar să donezi sânge. Iar românii care fac acest de omenie, vor avea parte și de beneficii.
Angajații eligibili să doneze sânge, vor avea parte de multe beneficii dacă îi ajută pe cei care au mare nevoie.
O singură donare de sânge, spun specialiștii, ar putea salva trei vieții. Iar cei care oferă ajutor, vor primi la rândul lor, beneficii. E vorba de o zi liberă de la serviciu, dar și șapte tichete de masă, în valoare de 60 de lei. Pot dona sânge atât elevii, cât și studenții și militari, persoanele care fac acest gest nobil având parte și o reducere a transportului în comun de 50%.
Alte beneficii de care puține persoane știu
Odată ce veți dona sânge, scade riscul de infarct și accident vascular cerebral, sângele din organism se va împrospăta, iar imunitatea organismului va crește. De asemenea, spun specialiștii, scade și riscul de cancer cu până la 30%. De asemenea, persoanele care le oferă ajutor celor în suferință primesc analize gratuite de laborator, respectiv hemoglobina, glicemie, grup sangvin OAB/Rh D, hepatita B,C, HIV, HTLV, ALT, lues, le este monitorizată starea de sănătate. Și chiar vor slăbi, pentru că vor pierde 650 de calorii.
Ce trebuie să facă o persoană care vrea să doneze sânge
Dacă sunteți eligibili pentru această procedură, trebuie să completați un chestionar. Vi se va întocmi o fișă, se măsoară tensiunea arterială și pulsul, iar înainte de donare vi se va stabili hemoglobina, glicemia și grupa sanguină. După ce donați, trebuie să stați liniștiți un sfert de oră.
Criterii pentru a dona sânge
Pentru a dona sânge trebuie să aveți un document valabil, fie că e vorba de BI/CI/carne de conducere sau pașaport și vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, plus o greutate minimă de 50 de kilograme. Pulsul trebuie să fie de 500-100 de bătăi pe minut, hemoglobina în intervalul 12.5-17.5 g/dl femeile, 13.5 -19.5 g/dl bărbații, să nu aveți febră și venele vizibile.
Nu au voie să doneze sânge persoanele care au avut în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, transfuzii de sânge, transplant, tatuaje, piercing, implant dentar, dar și femeile însărcinate și cele care alăptează.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook