Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii primesc o nouă minivacanță. Patru zile libere de la stat în luna concediilor

Românii primesc o nouă minivacanță. Patru zile libere de la stat în luna concediilor
Veste bună pentru români, care vor avea parte de alte două zile libere. Acestea vor fi legate de week-end.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade anul acesta într-o zi de marți, așa că Guvernul s-a decis să facă punte cu week-end-ul, astfel încât va fi liberă și ziua de luni, 14 august.

În aceste condiții, românii vor avea din nou o minivacanță de patru zile, în perioada 12-15 august. „Pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acesta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”, se arată într-un comunicat care a fost emis pe 28 decembrie 2022.

Cine nu va beneficia de aceste zile libere

Există și persoane care nu vor putea să facă parte dintre norocoși. E vorba de cei care lucrează în locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă ca urmare  a procesului de corupție.

Românii vor avea parte de alte zile libere în august

Nici magistrații sau alte categorii de persoane din cadrul instanțelor judecătorești care sunt implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 14 august sau participanții la aceste procese nu vor avea zile libere. Pe de altă parte, Guvernul a decis ca pentru recuperarea zilelor libere, instituțiile și autoritățile libere să-și prelungească programul de lucru pe data de 31 august 2023.

Ce alte zile libere au românii în 2023

Conform Codului Muncii, persoanele angajate au dreptul la 15 zile libere legale. Anul acesta, angajații vor avea patru week-end-uri prelungite. După sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului când se va face punte și românii vor sta acasă între 12-15 august 2023, următoarea zi liberă va fi pe data de 30 noiembrie, când va fi sărbătorit Sfântul Andrei.

De asemenea, românii vor avea liber de la locul de muncă și de Ziua Națională a României, care va fi pe 1 decembrie. Următoarele zile de relaxare vor fi pe 25 decembrie și respectiv 26 decembrie, când se va sărbători Crăciunul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre