Pentru a plăti taxa de lux pe care vor trebui să o plătească toți șoferii care au mașini scumpe este nevoie să faceți o declarație, care trebuie să fie depusă în fiecare an până la data de 31 decembrie.
Formularul 216 va fi folosit, astfel, pentru prima oară, în 2024, după ce taxa pe lux a fost introdusă în legislație prin Legea 296/2023.
Cine trebuie să depună declarația anuală la ANAF
Declarația trebuie depusă anual la ANAF de către:
-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane lei. În acest caz, depunerea declarației trebuie să se facă până la data de 30 septembrie a anului fiscal curent.
-persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. În acest caz, termenul limită pentru depunerea declarației și plata impozitului este 31 decembrie a anului fiscal curent.
Cine greșește, va trebui să facă și o declarație rectificativă
După ce va fi disponibil pe site-ul ANAF, fsormularul 216 va fi completat și depus în format electronic. În cazul în care ați greșit, veți fi obligați să depuneți o declarație rectificativă, care va include și informațiile raportate corect inițial.
„Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/ reprezentantul legal/ curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 (…), înscriind, corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular, corespunzătoare situației sale fiscale.
Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro”, se arată în actul normativ.
Cât este taxa pe lux
Taxa pe lux se plătește separat de impozitul anual pentru mașină și reprezintă o cotă 0,3%, care se aplică diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii și plafonul de 2,5 milioane lei.
Dacă aveți o mașină de 100.000 de euro, veți plăti o taxă de 75 de euro. Persoanele care au un automobil de lux de 300.000 de euro vor plăti o taxă pe lux de 675 de euro, iar dacă valoarea mașinii este de 400.000 de euro, taxa pe lux va fi de 975 de euro.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Harghita înregistrează numere din ce în ce mai mari pe partea de turism
- Ignatul porcului, obiceiuri, tradiții și superstiții din moşi strămoşi. Ce nu avem voie să facem
- Cum poţi întârzia apariţia demenţei? Vârsta la care creierul îmbătrânește cel mai mult
- Poșta vine în ajutorul românilor. Facturile la utilități pot fi plătite la factorii poștali
- Călin Georgescu anunță sfârșitul pentru Klaus Iohannis. Ce se va întâmpla cu președintele: Așa a plecat și ...
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Cum a evoluat arta lui Constantin Brâncuși în secolul XX
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
- Dieta in osteoporoza. Alimente permise și alimente interzise
- Horoscop mâine Scorpion - Previziuni astrale complete