Simona Ionescu / Redactor Șef

Ai căldură în apartament? Statul îți va impune o nouă taxă din această iarnă!

Ai căldură în apartament? Statul îți va impune o nouă taxă din această iarnă!
Potrivit unei noi legi, o categorie de români vor trebui să plătească o nouă taxă suplimentară în plus. Este o schimbare care nu va fi pe placul acestora.

Toți românii care au centrale termice în apartamente, vor fi obligați să plătească o taxă suplimentară în plus. Taxa va fi suportată și de spațiile comerciale situate în blocurile de locuințe.

Noua taxă va afecta toți proprietarii de apartamente din blocurile cu rețele termice comune

Locatarii care au centrale termice sunt obligați de acum încolo să scoată și mai mulți bani din buzunar. Vor plăti o taxă suplimentară pentru căldura degajată de conductele care trec prin apartamentul lor, chiar dacă aceștia nu folosesc rețeaua centralizată de încălzire.

De această nouă taxă vor fi afectați toți proprietarii de apartamentele care au rețele termice comune, dar și persoanele care și-au izolat locuințele cu diverse materiale.

Aceasta este reglementată de Ordinul nr. 7 din 20 martie 2024, având la bază redistribuirea consumurilor de energie termică între locatarii imobilelor de tip condominiu.

Ce scrie în regulament

„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză, se achită de toți proprietarii și utilizatorii de apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință”, se arată în art. 15 din Regulament.

UE a interzis centralele de apartament

Proprietarii de centrale de apartament vor plăti o nouă taxă

Cu câteva luni în urmă, Parlamentul European a adoptat Directiva privind schimbările climatice, care interzice și centralele de apartament.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride.

Cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri