Simona Ionescu / Redactor Șef

E oficial! Românii au scăpat de vizele pentru America

E oficial! Românii au scăpat de vizele pentru America
Unul dintre cele mai așteptate anunțuri a fost făcut. Premierul Marcel Ciolacu a dat vestea: românii vor putea călători fără vize în SUA.

Vizele pentru America devin istorie, după ce românii au așteptat zeci de ani să poată călători mai ușor în „țara tuturor posibilităților”. Totul se schimbă începând din luna ianuarie, potrivit premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Antena 3 CNN, că din ianuarie românii nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite ale Americii. „Am gestionat această problemă în mod profesionist, având un consilier dedicat și făcând modificări legislative”, a explicat Ciolacu. 

Acesta a mai menționat că, începând din ianuarie, circulația în SUA va fi posibilă fără vize, urmând ca un anunț oficial să fie făcut în jurul datei de 15 octombrie.

Surse guvernamentale plasează anunțul oficial în decembrie

Statele Unite reprezintă partenerul strategic al României, iar securitatea și siguranța țării noastre se bazează pe acest parteneriat. România este unul dintre cei mai importanți piloni ai parteneriatului strategic din Europa. Faptul că ni s-a acordat acces la tehnologie avansată, precum avioanele F-35, demonstrează că suntem un partener de încredere, iar Statele Unite nu concep să nu fie alături de români. SUA ar trebui să devină principalul partener non-UE al României”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.

Conform unor surse guvernamentale menționate de presa națională, în luna noiembrie va avea loc o misiune de evaluare din partea SUA, iar în decembrie se va face un anunț oficial. Datorită scăderii ratei de respingere a vizelor, care a coborât sub 3%, românii vor putea călători în SUA fără viză.

Ambasadoarea Americii: „Este scopul meu în acest mandat”

De altfel, tot zilele trecute, și Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, a declarat că România va adera la „Visa Waiver”, programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii. Ea însăși s-a implicat puternic în acest demers, pe care l-a numit „scopul” ei în acest mandat. Ambasadoarea a lămurit de ce un anunț oficial nu poate fi lansat mai repede de luna noiembrie. „Avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie”, a explicat ambasadoarea Americii la București, la finele săptămânii trecute.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri