Marcel Ciolacu este ultimul președinte al PSD care conduce partidul din imobilul de pe șoseaua Kiseleff nr.10. Acolo, în fostul muzeu, au fost amfitrioni și Adrian Năstase, Victor Ponta, Mircea Geoană și Liviu Dragnea. Posibil ca doar Adrian Năstase să fi cunoscut istoria clădirii.
În general, regimurile post-comuniste din vechiul lagăr socialist au recuperat de mulţi ani memoria istorică a reşedintelor vitregite de ideologiile partidului unic, reintegrându-le vechilor destinaţii.
Sediul central al PSD se află pe Șoseaua Kiseleff într-un imobil a cărui arhitectură și valoare patrimonială este incontestabilă. Povestea acestei clădiri cumpărate de PSD de la RAAPPS este puțin cunoscută.
Istoria unui muzeu de artă românească
Imobilul de pe Kiseleff a fost construit în anul 1914, după proiectul arhitectului Ion D. Beridney, pentru eruditul profesor Toma Stelian. Oltean din Craiova, născut în anul 1860, Toma Stelian a fost un jurist eminent, un om de stat cu idei largi și iubitor de cultură. A predat drept comercial la universitățile din Iași și București și a fost unul dintre avocații iluștri ai Bucureștilor. În anul 1907 a fost numit Ministru al Justiției reușind în această poziție să organizeze pe baze noi magistratura și justiția vechiului regat. Toma Stelian a locuit pe Calea Victoriei nr. 120 într-un imobil ridicat la 1875 de Paul Gottereau. Astfel, Palatul de pe Kiseleff nr. 10 nu a fost destinat locuirii, ci unui alt proiect: un muzeu de artă românească.
«Muzeul Toma Stelian» a fost creat în anul 1925 printr-o lege specială, ca urmare a unui legat al defunctului Toma Stelian, iar toate ghidurile turistice ale Capitalei de până la 1949 amintesc de «Muzeul Toma Stelian» din Kiseleff nr. 10. Muzeul depindea de Casa Școalelor, desființată de regimul comunist alături de Eforia Spitalelor Civile, cele două instituții însumând averi imobiliare uriașe, aflate astăzi, în general, în posesia statului.
PSD a cumpărat fostul muzeu creat de Toma Stelian
În anul 1948 toate muzeele de artă din București, dar și colecții foste particulare sau publice precum pinacoteca Ateneului Român, ajung în administrarea și posesia noului creat Muzeu de Artă al R.P.R. încropit în Palatul Regal. Colecția Toma Stelian părăsește muzeul care i-a fost destinat în anul 1949 deoarece, fiind găzduit într-o reședință foarte frumoasă și bine plasată, imobilul «Toma Stelian» a fost utilizat apoi de diferite instituții, dar sub o altă administrare, sub care se află și în prezent. Donația din anul 1925 a juristului Toma Stelian a rămas doar pe o hârtie veche, iar prin legea Parlamentului care permitea transferul de proprietate prin vânzare de la RAAPPS către partide, imobilul a devenit în 2011 sediul PSD.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook