Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a dat decizia, nu mai e cale de întoarcere. O categorie de români nu mai primesc vouchere de alimente de 250 de lei

S-a dat decizia, nu mai e cale de întoarcere. O categorie de români nu mai primesc vouchere de alimente de 250 de lei
E oficial! De acum înainte, nu toți românii vor mai primi vouchere de alimente de 250 de lei, în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România”, emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în vara anului trecut.

Peste două milioane de cetățeni cu o situație financiară primesc odată la două luni, ajutor de la stat de 250 lei.

Voucherele sociale pot fi folosite doar pentru a achiziționa alimente de bază, respectiv ulei, zahăr, făină, orez și alte produse din această categorie dar și pentru a achita mese calde. Începând din luna iulie, va fi anulată pentru unii români. E vorba de persoanele care pleacă în afara țării, dar și cei care primesc decizii de condamnare, românii care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, public sau privat. Aceștia nu vor mai primi vouchere sociale, chiar dacă sunt eligibili.

Nu vor mai privi vouchere cei care nu au domiciliul în România

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în Ordonanța de Urgență nr. 63/2022 din 9 mai 2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de de privare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, publicată în Monitorul Oficial.

Ce categorii de români nu vor mai primi vouchere sociale

Cine sunt românii care vor primi în continuare vouchere pentru alimente și mese calde

Din categoriile sociale care vor primi bani pentru alimente și mese calde fac parte pensionarii aflați în sistemul public de pensii, pensionarii care sunt în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale. E vorba de persoane cu venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.

Cardurile vor fi încărcate pe 15 iunie 2023

De asemenea, vor primi vouchere și persoanele (copii și adulți), cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.

Vor încasa cei 250 de lei și familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, care au venituri pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023. Precum și familiile monoparentale ale căror venituri pe lună pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023.

Tot vouchere vor primi și familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, dar și persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare. Cardurile vor fi încărcate pe 15 iunie 2023.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre