Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a descoperit unul din cei mai mari poluatori. Are 4 picioare și e mai toxic decât un SUV. Se propun măsuri drastice

S-a descoperit unul din cei mai mari poluatori. Are 4 picioare și e mai toxic decât un SUV. Se propun măsuri drastice
Despre poluare se vorbește des. Vedem ravagiile poluării cu plastic, recent, chiar am scris despre faptul că a nins cu microplastic în Siberia. Există multă bibliografie pe tema vacilor care sunt mari poluatoare. Dar există și noutăți despre cel mai bun prieten al omului.

S-a descoperit unul din cei mai mari poluatori: are 4 picioare și e mai toxic decât un SUV. Este vorba de „cel mai bun prieten al omului”, câinele. Da, ați citit bine, se pare că unul din cele mai îndrăgite animale de companie e mai nociv pentru climă decât un SUV.

Totul a pornit de la cartea „A venit timpul să mâncăm câinii?” scrisă de Brenda și Robert Vale în 2009. Cei doi lansau o idee nouă și înfricoșătoare. Consumul de carne al unui câine de talie medie are un impact asupra planetei de două ori mai mare decât conducerea unui SUV pe 10.000 de km.

Un deceniu de studii. Cercetătorii nu au ajuns însă la un acord asupra amprentei de carbon pe care o lasă câinii și pisicile, prin alimentația lor.

Într-un studiu publicat în 2017, Gregory Okin, profesor la Universitatea California din Los Angeles estima că cei 160 de milioane de câini și pisici din SUA sunt responsabili pentru 25 până la 30% din impactul asupra mediului al consumului de carne din Statele Unite. Tradus, asta înseamnă 64 de milioane de tone de CO2, respectiv condusul a circa 13 milioane de mașini timp de un an.

Ce amprentă de carbon are un câine

„Astăzi, impactul CO2 al alimentației convenționale industriale pentru animalele de companie este neglijabil”, susține Sébastien Lefebvre, de la școala veterinară VetAgro-Sup din Lyon.

Acest aspect poate deveni o problemă doar când omul „va înceta să risipească” mâncarea sau când va deveni „complet vegetarian”. El atrage atenția că animalele de companie carnivore primesc hrană din organele sau bucățile de carne care „nu arată bine” pentru consumul uman, arată hotnews.ro.

Gregory Okin nu crede însă că acest argument e solid. „Ca și pentru oameni, amprenta de carbon depinde de locul în care trăiești în lume”, explică cercetătorul. Potrivit unui studiu publicat în 2019, un câine de talie medie (10 – 20 kg) emite pe întreaga durată a vieții între 4,2 și 17 tone de CO2 dacă trăiește în Olanda, între 3,7 și 19,1 tone în China și doar 1,5 – 9,9 tone în Japonia. În teorie, 10 tone de CO2 reprezintă circa două mașini conduse timp de un an mai arată cercetătorul.

Hrană vegetariană sau bazată pe insecte

Oamenii de știință au mers însă și mai departe sugerând că se impun măsuri serioase pentru a reduce amprenta de carbon pe care o lasă patrupedele de companie carnivore. O soluție, pentru planetă dar și pentru animal, este să nu fie hrănit în exces.

Există și experți care pledează pentru încorporarea altor surse de proteine în regimul alimentar al câinilor. De exemplu, prepararea hranei din insecte. Sau transformarea animalului de companie într-un vegetarian. „Teoretic nu este imposibil pentru un câine, sub control veterinar”, arată Sébastien Lefebvre.

Sursa foto: Pixabay

O celebră cântăreață își scoate la vânzare Casa curcubeu. Iată pe ce cere aproape 1 milion de dolari

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre