Simona Ionescu / Redactor Șef

S-au aflat subiectele de la Bac

S-au aflat subiectele de la Bac
Prima probă a bacalaureatului le-a dat ceva bătăi de cap absolvenților de clasa a XII-a. Peste 155.000 de absolvenți au fostașteptați în cele 1.095 de centre de examinare din toată ţara.

La primul subiect, absolvenții de liceu, indiferent de profil (real și tehnologic sau uman / vocațional) au avut de analizat un text la prima vedere. Textul propus a fost ”Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu, iar exercițiul a presupus o serie de cerințe, după cum puteți vedea în imaginile alăturate.

La subiectul secund, absolvenților li s-a cerut să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativă dintr-un fragment din Arhanghelii de Ion Agârbiceanu.

Al treilea și ultimul subiect le-a cerut elevilor să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezintte particularităţi ale unei comedii studiate. Acest subiect a făcut diferența, în sensul că elevilor de la uman li s-a cerut să caracterizeze un personaj.

Examenul național de Bacalaureat a început luni,  22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 23 iunie, se va desfășura proba la Limba și literatura maternă. Miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie.

Pe durata desfășurării examenului este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. Elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale. E vorba de manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor. Acestora li se va lua temperatura, la umbră.  Fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție. Vor fi covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12:00). Afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre