Simona Ionescu / Redactor Șef

S-au anunțat schimbări la voucherele pentru alimente. Noutatea îi va bucura pe mulți

S-au anunțat schimbări la voucherele pentru alimente. Noutatea îi va bucura pe mulți
Persoanele care primesc vouchere pentru alimente ar putea să se bucure, în viitor, de noi avantaje. Regulile de utilizare ale voucherelor de alimente existente în prezent s-ar putea modifica, dacă urmează cursul legal, după o propunere de ultimă oră.

Este vorba despre un proiect de lege prin care românii cu o situație materială insuficientă, vor putea să cumpere cu aceste carduri şi altceva, în afară de hrană.

Cine sunt beneficiarii direcți ai cardurilor: Românii care au pensii de până în 1700 de lei, dar și cei care au venituri până în această sumă, beneficiază de vouchere pentru alimente. 2,5 milioane de români primesc astfel de tichete.

Scopul modificării legislative:  să cumpere și medicamente

Concret, noul proiect de lege este inițiat de USR și are ca scop relaxarea restricțiilor de utilizare a cardurilor electronice de vouchere de alimente, astfel încât românii să-şi poată cumpăra şi medicamente.

„Sănătatea oamenilor este esenţială şi, din păcate, foarte multe dintre persoanele vulnerabile din România nu îşi permit să cumpere medicamentele de care au nevoie. Fie că vorbim de tratamente pentru diferite afecţiuni cronice, fie de medicamente pentru afecţiuni respiratorii etc. De aceea, am venit cu acest proiect de lege care le va permite oamenilor să cumpere şi medicamente, pe lângă alimente, prin cardurile sociale”, a spus deputata USR Diana Stoica, potrivit unui comunicat media.

Dacă va fi schimbat actualul OUG 63/2022, voucherele de alimente nu vor mai fi doar pentru hrana de bază și mese calde, ci și pentru medicamente, care sunt absolut necesare, vitale chiar, în multe cazuri.

În prezent, cardul este alimentat cu suma de 250 lei, o dată la două luni de zile.

În cât timp vor putea fi foloșiți banii de pe carduri

Răspunsul îl oferă reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Potrivit opiniei acestora, sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Menționăm că există magazine care au indicat pe un panou informativ sau afiș lipit pe fereastră, chiar de la intrare, care atestă că sunt acceptate și aceste tichete sociale ca modalitate de plată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre