Abia săptămâna viitoare se va da un răspuns Guvernului dacă profesorii, restul cadrelor didactice și personalul auxiliar se vor întoarce în clase sau nu.
Ministerul Educației a postat pe pagina oficială de Facebook mai multe exemple de majorări salariale în rândul profesorilor, în funcție de grad și vechime, după adoptarea Ordonanței de Urgență.
1.Salariul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, profesor debutant, va crește de la 2.376 lei la 2.956 lei. Adică o majorare de 24,4%. Se adaugă sporul de 10% de solicitare neuropsihică, dar și alte sporuri.
2.Salariul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, cu definitivat și 5-10 ani vechime va crește de la 2.713 lei la 3.365 lei. Acest lucru înseamnă o majorare de 24%. Se adaugă sporul de 10% de solicitare neuropsihică, dar și alte sporuri.
3.Salariul net al unui profesor cu studii superioare, gradul didactic I și peste 25 de ani vechime va crește de la 3.985 lei la 4.707 lei. Adică o majorare de 18,1%.
La asta se adaugă sporul de 10% de solicitare neuropsihică, dar și alte sporuri, după caz.
Sporuri care se adaugă la salariu
Profesorii pot beneficia de mai mult sporuri, pe lângă cel de 10% de solicitare neuropsihică.
*Pentru profesorii implicați în învățământul simultan, specific școlilor din mediul rural, unde multe clase de învățământ primar sunt cu predare simultană. Fie că vorbim de Simultan II, adică două clase simultane, Simultan III, sau chiar Simultan IV (unde învățătorul are în structura clasei elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a), se acordă sporuri cuprinse între 7% și 20%, în funcție de nivelul de dificultate al activității.
* dirigenție: 10%
* învățământ special: 15%
* învățământ simultan: 7 – 20%
* predare în zonă izolată: 3 – 20%
* predare în penitenciar: 15%
* gradație de merit: 25%
Peste 1 MILIARD DE EURO pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar din România!
Tot pe pagina de Facebook a Ministerului Educației, ministrul Ligia Deca a scris:
„Am finalizat procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cabinetele de asistență psihopedagogică, cluburile sportive).
Vom finanța prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un număr total de 2.538 de proiecte, pentru 5.846 unități de învățământ beneficiare. Valoarea totală eligibilă fără TVA este de 1.024.237.402,96 de euro.
Investițiile presupun:
*cabinete școlare (inclusiv pe discipline, de asistență psihopedagogică, săli de sport) dotate cu mobilier și materiale sportive, inclusiv echipamente digitale.
* laboratoare de științe dotate cu mobilier specific, echipamente digitale și materiale didactice.
* laboratoare de informatică dotate în grădinițe, învățământ primar, gimnazial, liceal și în alte unități conexe.
* ateliere de practică dotate cu materiale și echipamente didactice.
Un învățământ modern necesită o dotare corespunzătoare a sălilor de clasă, a laboratoarelor școlare, precum și a atelierelor de practică.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook