Savarinele sunt vedetele acestor zile. Prăjiturile copilăriei noastre, pufoase, însiropate și cu multă frișcă au ajuns virale pe Internet după ce politicieni din PSD Tismana le-au folosit ca să arate că românii trăiesc mai greu de când PNL este la guvernare. Ca să fie cât mai convingători, aceștia au scris că ”trăim mai rău decât în timpul guvernării PSD”.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
”Aşa arată România în doar 6 luni de la preluarea guvernării de către PNL. Trăim mai rău decât în timpul guvernării PSD”, se arată în mesajul PSD Tismana, care nu a avut însă efectul scontat.
În secțiunea de comentarii s-au adunat sute de reacții ironice la adresa PSD, ba chiar sigla partidului a fost refăcută înlocuind cei trei trandafiri cu savarine.
Printre cei care au comentat la postare se numără și USR Tineret, care a transmis: ”Fără savarine la 6 lei în instituțiile publice!”.
Noi vă oferim o rețetă mai ieftină și mai savuroasă.
Savarine pufoase cu frișcă naturală
Originea savarinelor se pare că ar fi poloneză. Este o prăjitură derivată din prăjitura rhum-baba, desăvârșită mai târziu de către trei frați patiseri: Arthur, Augustus și Narcissus Julien. Ei ai dat numele prăjiturii în memoria celebrului gastronom și scriitor francez Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826): „Le Savarin”.
”Marele secret al savarinelor stătea în siropul cu care erau îmbibate brioșele. Acesta conținea: apă, zahăr vanilat, Kirsch, apă de trandafiri anisette, apă de marască, mentă, flori de portocale, pelin, ulei de migdale amare și absinth. Cam complex pentru vremurile noastre și mai ales pentru posibilitățile de acasă, așa că în rețeta mea, savarinele sunt însiropate cu rom, așa cum le știm noi din copilărie”, scrie Iuliana Sbîrnea, pe blogul bucate-aromate.ro.
Ingrediente pentru savarine (gogoșile)
- 300 g făină tip 000
- 5 g drojdie uscată
- 30 g zahăr
- 2 ouă
- 150 ml lapte cu 3.5% grăsime, puțin călduț
- 40 ml ulei
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 6 g sare
- 30 g unt topit pentru uns formele
Ingrediente pentru sirop
- 1 litru de apă
- 400 g zahăr
- 2 lingurițe coajă de lămâie
- 2-3 linguri de rom (esență de rom)
Umplutura și decorul pentru savarine
- 600 g smântână pentru frișcă cu min. 32% grăsime
- 70 g zahăr pudră
- 2 lingurițe extract de vanilie
- gem sau dulceață la alegere, de preferat de culoare roșie
Instrucțiuni de preparare
- Puneți făina, drojdia, coaja de lămâie și sarea într-un bol încăpător, în care să aibă loc să crească aluatul.
- Separat bateți ouăle cu zahărul și laptele călduț. Turnați amestecul în bol peste făină și începeți să frământați de mână sau la robot. Turnați uleiul în fir subțire până este încorporat. Continuați să frământați până când obțineți un aluat moale, ușor lipicios, dar omogen și bine legat.
- Acoperiți bolul cu un capac, sau cu o pungă de plastic și lăsați aluatul să crească 30-60 de minute într-un loc călduț și ferit de curent. În cuptorul (stins!!!!) aragazului e perfect. Când își dublează volumul e gata.
- Ungeți formele cu unt topit folosind o pensulă de patiserie. Așezați formele în tava de la aragaz.
- Tot acum aprindeți cuptorul la 220 de grade.
- Umpleți formele pe 3/4 cu aluat. Aluatul va fi foarte moale. Fie vă ungeți palmele cu puțin unt topit și formați cu mâinile biluțe pe care le puneți în forme, fie vă ajutați de o lingură trecută prin unt topit. Eu prefer varianta cu lingura.
- Lăsați aluatul să mai crească în forme timp de 10-15 minute, apoi băgați-le cu tot cu tava aragazului în cuptor.
- După 10 minute reduceți temperatura la 190 de grade și continuați să coaceți gogoșile încă 20 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului până la final.
- Scoateți savarinele (gogoșile) din cuptor, scoateți-le și din forme (ies ușor dacă formele au fost unse bine cu unt) și lăsați-le să se răcească pe un grătar.
- Între timp pregătiți siropul: puneți apa la fiert împreună cu zahărul. Lăsați să dea câteva clocote, apoi dați cratița deoparte. Când siropul s-a răcorit puțin adăugați coaja de lămâie și romul.
- Cufundați gogoșile în sirop, câte 3-4 odată, cum vă încap. Lăsați-le 2-3 minute să se însiropeze foarte bine, eventual mai ajutați-le cu o lingură, întorcându-le pe toate părțile. Veți vedea că la început, uscate fiind, vor pluti. Pe măsură ce se însiropează, devin mai grele și nu mai stau așa la suprafață.
- Scoateți savarinele din sirop și lăsați-le să se răcească și să se scurgă pe un grătar.
- La fiecare savarină tăiați câte un capac cam la 3/4 din înălțime. Îl puteți tăia de tot sau parțial.
- Puneți câte o lingură de gem/dulceață pe fiecare capac.
- Bateți smântâna împreună cu zahărul pudră și extractul de vanilie până obțineți o frișcă fermă, apoi umpleți savarinele cu cât de multă frișcă vă încape la fiecare.
- Păstrați savarinele la rece până la servire.
Important:
- E de preferat să faceți atâtea savarine câte puteți mânca într-o zi sau două. Nu e o prăjitură pe care să o ții o săptămână în frigider pentru că se usucă.
- O altă variantă ar fi să congelați o parte din gogoși (uscate, adică neînsiropate!!!) și să le umpleți mai târziu. Gogoșile congelate se lasă pe un grătar la temperatura camerei să se decongeleze încet. Apoi se însiropează și se umplu cu frișcă urmând exact pașii din rețetă.
- După ce le-am tăiat, am uns fiecare căpăcel cu gem de căpșuni. Era singurul gem de culoare roșie pe care îl aveam în cămară. Sincer, mie cred că mi-ar fi plăcut și cu gem de caise. Caisele se asortează, parcă, cel mai bine cu aroma de rom. Dar cum rețeta originală e cu gem roșu, roșu să fie!
- Mai departe am bătut frișca, am pus-o într-un poș cu dui stelat și am umplut frumos savarinele. Sursa: bucate-aromate.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook