Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandalul răsunător în care a fost implicat preotul Visarion Alexa în 2014. I s-au adus acuzații grave și atunci

Scandalul răsunător în care a fost implicat preotul Visarion Alexa în 2014. I s-au adus acuzații grave și atunci
Acuzat recent de abuz sexual asupra unei enoriașe, preotul Visarion Alexa a mai fost implicat într-un scandal răsunător, în urmă cu opt ani. Atunci a fost acuzat de dispariția unei fete de 15 ani, al cărei duhovnic era.

Deși nu a fost găsit vinovat de dispariția elevei, cazul care s-a petrecut în 2014, este readus în atenția opiniei publice, relatează evz.ro (AICI).

La acea dată, ancheta polițiștilor nu a descoperit că preotul a avut vreo legătură cu fuga fetei de acasă. Tatăl acesteia a declarat însă la un post de televiziune că fiica sa i-a trimis un email preotului în care îi spunea că vrea să plece de acasă, dar acesta nu a anunțat familia despre decizia minorei.

În realitatea, scrie evz.ro, duhovnicul Visarion Alexa, așa cum avea să se dovedească, i-a spus fetei să nu facă acest lucru și a povățuit-o creștinește. I-a precizat că nicio mânăstire nu o va primi că este minoră și că, dacă totuși vrea să se călugărească, o poate face după terminarea liceului.

Să ne întoarcem în timp și să reluăm lucrurile esențiale ale întâmplării de la începutul anului 2014. A vuit toată presa atunci, iar toate autoritățile juridice ale statului, precum și Biserica s-au implicat în căutarea elevei olimpice de la Colegiul Sf. Sava din București.

Anchetă complexă în 2014

Iulia, elevă olimpă la Colegiul Sf. Sava din București, avea 15 ani când a dispărut de acasă pe 12 februarie 2014. Părinții săi divorțaseră recent, iar acest lucru, se pare, o apropiase și mai mult de Dumnezeu. Fata mergea constant la biserica „Sfântul Nicolae” din Militari, unde slujea preotul Visarion Alexa.

Dispariția fetei a pus pe jar autoritățile din București, fiind demarată o anchetă complexă pentru găsirea minorei. Au fost vizionate imagini suprinse de camerele video din zona stației de metrou „Eroilor”, unde fata s-a despărţit de mama ei, înainte de a ieși din subteran și a mearge la şcoală.
Au fost audiați toții colegii Iuliei și a fost scoasă și lista convorbirilor telefonice ale fetei.

În fața anchetatorilor a dat explicații și preotul Visarion Alexa care a prezentat anchetatorilor conţinutul unui mail în care fata de 15 ani îl anunţa că doreşte să se călugărească.
Deși s-au făcut verificări la toate mănăstirle din țară, nimeni nu o văzuse pe fată.

 Acuzațiile unui tată supărat

 Tatăl elevei dispărute a declarat atunci la postul Digi că Iulia „i-a trimis un mesaj duhovnicului ei că vine Apocalipsa”.

Am înţeles că Iulia i-a trimis un mail sau cel puţin un mail. Iar acest preot, deşi ştia că e un copil minor, nu a avut niciun fel de acţiune în a anuța unul dintre părinţi. Mi se pare ceva de domeniul irealului ca un părinte să nu ştie de acest mail”, a mai spus bărbatul.

De asemenea, tatăl Iuliei l-a acuzat pe preotul Alexa că i-a dat sfaturi nepotrivite.

Nu era nicidecum în măsură să decidă pentru un copil minor. A dat diverse sfaturi total nepotrivite, ca să nu folosesc un cuvânt mai grav”, a mai precizat tatăl Iuliei, arată evz.ro.

Fata, găsită după patru zile într-un tren

La scurt timp de la plecarea fetei de acasă, mama acesteia a descoperit un bilet lăsat de adolescentă în care îi transmitea că vrea să se călugărească. „Spunea că vrea să meargă la mânăstire și că îl iubește pe Isus Hristos”, au explicat polițiștii.

După patru zile, fata a fost găsită într-un tren, de angajații CFR în timp ce se întorcea de la Suceava. Adolescenta a fost predată poliției, ea spunându-le acestora că se întorcea de la o mănăstire din județul Suceava.

Stareţul Mânăstirii Adormirea Maicii Domnului, preotul Gavril, a negat însă că fata a fost în incinta lăcaşului sfânt. În acest dosar, polițiștii nu au stabilit nicio faptă ilegală comisă de preotul Visarion Alexa, acuzat acum de abuz sexual asupra unei enoriașe.

„Numai prădător sexual nu era!”

Despre acest caz, care a șocat România, preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, susține că nu crede „o iotă” din acuzațiile care i se aduc părintelui Visarion Alexa, plasat sub control judiciar.

 „Nu cred o iotă din povestea asta. Așa cum, în urmă cu câțiva ani, IPS Teodosie era acuzat de „abuz sexual” pe la Dervent de un om cu grave probleme. Numai prădător sexual nu era preotul Visarion Alexa”, a scris Tănăsescu pe pagina sa de Facebook, citat de adevărul.ro.

Sâmbătă, 17 septembrie, preotul Visarion Alexa, paroh la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din București, a fost plasat sub control judiciar după ce o femeie a depus plângere că a fost agresată sexual în timpul spovedaniei.

Părintele și femeia, prietenie strânsă

Plângerea a fost depusă de o femeie în vârstă de 37 de ani la 17 august, când autoritățile au demarat o anchetă.

Poliția Capitalei a transmis un comunicat de presă, prin care a anunțat că bărbatul în vârstă de 46 de ani a fost reținut pentru 24 de ore pe data de 16 septembrie.

„În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reținut pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței cu propunere legală. Activitatea polițiștilor a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

La rândul său, Mariana Mihai, avocata preotului Alexa, a declarat că părintele și femeia care a depus plângerea se cunoșteau de doi ani și ar fi comunicat permanent.

„Relaţia de duhovnic a fost dublată de o relaţie de prietenie, partea vătămată recunoaşte acest lucru. Dânsa comunica aproape non-stop, noaptea, ziua cu părintele şi în această relaţie, pe fondul acelei prietenii şi abordări personale, a intervenit şi acest eveniment, incident din aprilie 2022. Nu a existat o relaţie foarte profundă. A depus plângerea în ultima zi în care se putea formula plângere şi acesta este un lucru destul de discutabil”, a explicat avocata.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre