Simona Ionescu / Redactor Șef

Schimbarea la Față 2020! Sărăbătoare mare în calendarul creștin ortodox

Schimbarea la Față 2020! Sărăbătoare mare în calendarul creștin ortodox
Pe 6 august 2020 este mare sărbătoare pentru credincioșii ortodocși. Este Schimbarea la Față, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Este dezlegare la pește. Ce este strict interzis să faci azi?

Schimbarea la față 2020! Zi de sărbătoare extrem de importantă în calendarul creștin-ortodox. Astăzi, sărbătorim Schimbarea la Față.

Schimbarea la Față 2020! Sărăbătoare mare în calendarul creștin ortodox

”Din Scriptură aflăm că Mântuitorul luând pe Petru, Iacov și Ioan pe muntele Taborului, S-a schimbat la față înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici. Dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: «Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultați-L». Și, auzind, ucenicii au căzut cu față la pământ și s-au spăimantat foarte”, scrie crestinortodox.ro.

Minunea s-a săvârșit cu câteva zile înainte de patimile Mântuitorului, în anul 33 de la nașterea Să, în scopul de a întări credința apostolilor, ca atunci când vor vedea patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului să nu se tulbure.

Schimbarea la Față 2020, tradiții

În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare.

Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul.

În această zi se interzice scăldatul, pentru că apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor.

Schimbarea la faţă constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol. Astăzi, nu se lucrează și la biserică se duc poame din nouă recoltă, se binecuvântează și se împart.

Pentru spor şi sănătate, în această zi se duc la biserică ofrande, în special struguri, care se sfinţesc şi se împart în memoria rudelor decedate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre