Simona Ionescu / Redactor Șef

Schimbarea la față, mâine, 6 august. Ce nu aveți voie să faceți în această zi de mare sărbătoare

Schimbarea la față, mâine, 6 august. Ce nu aveți voie să faceți în această zi de mare sărbătoare
Pe 6 august, creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos. Este ziua în care se spune că Iisus a fost văzut de apostolii săi într-o lumină nouă pe Muntele Tabor.

Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos este momentul în care apostolii aflați pe muntele Tabor s-au convins că Mântuitorul este fiul lui Dumnezeu.

Schimbarea la față, mâine, 6 august. Ce nu aveți voie să faceți în această zi

Plină de superstiții și tradiții care se respectă din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea Schimbării la față marchează începutul toamnei. Pentru prima dată, această sărbătoare a fost pomenită în secolul al IV-lea. În acea perioadă, Sfânta Împărăteasă Elena a ridicat o biserică pe Muntele Tabor.

În acel loc, apostolii au înțeles că Iisus este fiul Domnului, când au văzut că figura Mântuitorului s-a transformat, iar hainele i s-au făcut albe. Sărbătoarea a început să fie menționată începând cu secolul al V-lea.

Cine spală rufele în această zi se va umple de ploșnițe

Potrivit tradiției, în această zi nimeni nu are voie să spele, altfel se va umple de ploșnițe și păduchi. De asemenea, se spune că cine nu ține sărbătoarea va deveni galben ca florile.

Fetelor care se vor spăla de Schimbarea la Față nu le va mai crește părul. Tot tradiția spune că nu e voie să consumați struguri care nu sunt sfințiți, pentru că veți avea dureri mari de burtă.

Nu stați certați

Nimeni nu are voie pe 6 august să stea certat cu cineva, altfel va fi așa tot anul.

Dacă sunteți însărcinate, țineți tradiția cu sfințenie, pentru a avea o sarcină ușoară, dar și copii frumoși și sănătoși.

Nu dormiți sub nici o formă afară, chiar dacă e foarte cald și dați de pomană pentru cei trecuți în neființă.

Tradiția spune că așa cum va fi ziua de 6 august, vom ști ce toamnă va urma. Nu în ultimul rând, se crede că persoanele care în această zi vor călători, vor rătăci drumul spre casă.

Astăzi se mănâncă pește fiind dezlegare în postul Sfintei Marii.

Sursă foto: beko

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre