Simona Ionescu / Redactor Șef

Se dă al 14-lea salariu. Iată cine poate beneficia de acești bani

Se dă al 14-lea salariu. Iată cine poate beneficia de acești bani
Al 14-lea salariu este un salariu adițional care se acordă doar anumitor categorii de angajați și pensionari, după limite de venit și alte criterii.

De acești bani vor avea parte salariații și pensionarii din Italia. Potrivit Fiscomania, banii vor fi plătiți de la jumătatea lui iunie până la jumătatea lui iulie și vor fi trecuți pe fluturașul de salariu sau cuponul de pensie.

De cel de-al 13-lea salariu beneficiază toți angajații, dar „quattordicesima” se acordă doar anumitor persoane, în al căror contacte colective de muncă e specificat din sectorul privat. De acești bani nu se vor folosi cei care lucrează în sectorul public.

Ce se întâmplă în cazul pensionarilor

Cât privește pensionarii, aceștia vor primi mai mulți bani în fiecare an în iulie sau decembrie, iar condiția esențială este să aibă cel puțin 64 de ani. Dar nu vor primi „quattordicesima” persoanele care primesc mai mult de 18.000 de euro pe an din pensie. Din categoria pensionarilor care pot primi între 366-655 de euro fac parte cei care primesc pensie pentru limită de vârstă, pensie de pensionare, anticipată, pensie de invaliditate și pensie de urmaș.

Se dă al 14-lea salariu!

Ce categorie de salariați vor lua al 14-lea salariu

De asemenea, de cel de-al 14-lea salariu vor beneficia angajații din sectorul terțiar de servicii, comerț. turism, sectorul alimentar, chimie, transport și logistică, sectorul de curățenie și servicii similare. Sunt norocoși și cei din farmaciile private, angajații de la Poste Italiene, dar și cei care lucrează în servicii de supraveghere privată și fiduciare.

Cine nu va beneficia de acești bani

Nu vor primi „quattordicesima” cei care sunt stagiari, liberi profesioniștii, colaboratorii, lucrătorii casnici (menajere, îngrijitoare, bone etc.). Cel de-al 14-lea salariu se calculează în funcție de salariul brut pe care îl are angajatul. Suma exactă se calculează împărțind salariul brut anual la 12. După ce se vor deduce taxele și impozitele, ce rămâne este suma ce o va primi angajatul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre