Simona Ionescu / Redactor Șef

Se înăspresc sancțiunile pentru posesorii de câini. Ce amenzi riscați să plătiți

Se înăspresc sancțiunile pentru posesorii de câini. Ce amenzi riscați să plătiți
Trei parlamentari PSD vor să le aducă liniște în suflet românilor. De acum încolo, nu vor mai fi probleme cu câinii agresivi.

Posesorii de câini din rasele considerate periculoase și agresive vor trebui să fie mult mai atenți de acum încolo, pentru că legea se schimbă.

Ce care au patrupede „fioroase”, vor trebui să aibă mai multă grijă, pentru că riscă să plătească amenzi de până la 5000 de lei, dacă-și vor scoate animalele la plimbare fără lesă și botniță. Acest lucru se arată într-un proiect care a fost pus pe masa senatorilor.

Aceeași sumă o vor scoate din buzunar și toți cei care își abandonează animalele care au fost antrenate anterior să participe la lupte.  „Cetăţeanul obişnuit are de înfruntat pe străzi şi în parcuri încă o ameninţare, venită, de această dată, din partea câinilor cu stăpân”, au afirmat cei care au inițiat propunerea legislativă, deputații PSD Laura Vicol-Ciorbă, Nicolae Georgescu și Eugen Neaţă.

Ce câini sunt considerați periculoși

Potrivit OUG 55/2002, există trei categorii de câini considerați periculoși, grupate în două categorii. Din prima categorie fac parte câinii de luptă și de atac, respectiv Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor. În cea de-a doua categorie intră animalele din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Nu vă sterilizați câinii, veți plăti 1500 de lei amendă

Cei trei deputați mai propun, de asemenea, majorarea cuantumului amenzilor aplicate pentru toate tipurile de contravenții prevăzute în OUG 55/2002. Astfel, cine nu anunță oamenii legii dacă și-a pierdut câinele care face parte din cele două categorii enunțate sau dacă acesta a decedat în termen de 48 de ore va plăti o amendă cuprinsă între 500 lei și 1.000 lei, față de 100 – 500 de lei, cât este în acest moment.

Aceeași sumă va trebui să fie dată și dacă patrupedul a atacat un alt câine sau a ucis un animal domestic. Între 1000-1500 de lei este amenda pentru cei care nu înregistrează câinii periculoși la Asociația Chinologică Română, îi reproduc fără să dețină acte de origine recunoscute de această organizație.

Dar și persoanele care nu pun la poartă sau la intrarea în apartament avertismentul „Câine periculos” sau „Câine agresiv”. Sancțiunea se aplică și celor care nu-și sterilizează câinii de atac sau de luptă.

Cât veți scoate din buzunar dacă abandonați câini

În cazul în care aveți vreun gând să abandonați câinii agresivi, veți plăti între 3000-5000 de lei. Și tot atât veți da din buzunar dacă veți ține animalele fără botniță și fără lesă în locurile sau localurile publice, sau în mijloacele de transport în comun. Pe de altă parte, mai spun inițiatorii proiectului, polițiștii vor face verificări mult mai des decât până acum.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre