Începând cu data de 1 septembrie 2023, salariul minim pe economie va beneficia de o majorare. Va ajunge la valoarea de 3300 de lei brut și 1.981 de lei net. De la 1 ianuarie 2024, salariul va ajunge la suma de 3.750 de lei brut și la 2.231 de lei net. Chiar și așa, România mai are mult până când să se alinieze cu celelalte țări din Uniunea Europeană, pentru că în acest moment se află la coada clasamentului, ocupând locul 20 din 22.
În acest moment cele mai mari salarii, de 800 de euro sunt în Malta și Lituania. Croația, Slovacia, Republica Cehă, Estonia și Polonia oferă peste 700 de euro, Letonia le dă angajaților peste 600 de euro, iar ungurii primesc peste 500 de euro. Cel mai slab plătiți sunt cetățenii din Bulgaria, sub 400 de euro.
Salariile profesorilor s-au mărit din iulie
După ce au făcut grevă generală, din 22 mai până pe 12 iunie, profesorii au obținut ce și-au dorit. Aceștia au început să primească salariile mărite din iulie. „Promisiunea a fost onorată: începând de astăzi (n.r. 14 iulie), cadrele didactice din România primesc salariile majorate! Primul salariu majorat a fost virat chiar astăzi în contul angajaţilor din sistemul de învăţământ.
Demersul a fost posibil în urma OUG adoptate de Guvern, prin care este acordată o creştere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic (1.300 lei brut pentru fiecare funcţie didactică, indiferent de vechime sau de grad)”, a explicat Ligia Deca, ministrul Educației. Conform edupedu.ro, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 57/2023, creșterile salariale sunt cuprinse între 760 de lei și 1.420 de lei.
Guvernul, obligat să mărească taxele
Guvernul a ajuns la un acord cu Comisia Europeană cu privire la depășirea țintelor de deficit bugetar asumate în 2023 și 2024. În lipsa unui astfel de acord, România putea pierde ajutorul financiar pe care îl primește prin PNRR, dar și prin programul multianual.
Oficialii de la Bruxelles au fost de acord să nu declanșeze procedura de suspendare a fondurilor europene destinate României cu condiția ca Marcel Ciolacu și guvernul său să ia măsuri pentru reducerea deficitului până la finalul anului.
Coisia Europeană a cerut creșteri de taxe și anularea unor facilități fiscale. Reducerea trebuie să fie structurală, astfel că majorările de taxe trebuie să se regăsească și în veniturile realizate de stat în fiecare an.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook