Simona Ionescu / Redactor Șef

Se modifică Legea construcțiilor. Nu va mai fi nevoie de autorizație

Se modifică Legea construcțiilor. Nu va mai fi nevoie de autorizație
Propunerea de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții se găsește în proiectul de lege aflat în aceste zile în dezbatere la Senat.  

Prin acest demers de dorește să se modifice Legea construcțiilor. Una din noutăți este  că nu va mai fi nevoie de autorizație pentru un anume tip de lucrări. Până acum acestea se puteau face, legal, doar obținând în prealabil o autorizație de construcție.

Noua formă a legii face un update listei lucrărilor ce pot fi executate fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire. Practic, această listă se dorește a fi extinsă, potrivit actualului proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. Noua prevedere care va fi inclusă  vrea ca lucrările de montare a unor garduri ușoare, fără fundație, pentru delimitarea terenurilor virane, să poată fi făcute pur și simplu, fără a fi necesară obținerea unei lucrări de construcție în prealabil. În plus, pentru că demersul va fi mai facil, proiectul introduce obligația ca proprietarii să-și împrejmuiască terenurile virane.

Se modifică Legea construcțiilor

Proiectul de modificare a Legii construcțiilor se află pe masa de lucru a senatorilor și  stabilește extinderea listei ce conține lucrările ce pot fi executate fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire. Mai exact, se vor putea executa fără autorizație de construire „lucrări de montare a împrejmuirilor cu caracter provizoriu din materiale uşoare, care nu necesită fundaţie, pentru delimitarea terenurilor virane”, arată avocatnet.ro.

Totuși, aceste lucrări vor fi realizate în baza unui aviz de amplasare. Totodată, proiectul va modifica și OG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, introducând o nouă  obligație pentru deținătorii de terenuri. Concret, aceștia vor trebui să împrejmuiască terenurile virane pe care le au în proprietate, situate în intravilanul localităților.

Nu va mai fi nevoie de autorizație pentru gard

„În acest moment există terenuri intravilane care au proprietar şi care nu sunt împrejmuite. Apare, astfel, riscul ca pe aceste terenuri să fie depozitate deșeuri sau, în sine, să prezinte pericole. Inclusiv din punct de vedere estetic, un teren intravilan care nu este împrejmuit are un aspect total inestetic. Mai mult, atunci când pentru un teren intravilan există autorizație de construire şi au fost demarate lucrări inițiale (de exemplu, săparea fundației), există un pericol real dacă aceste locuri nu sunt împrejmuite”, apare în expunerea de motive ce-nsoțește proiectul.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre