Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat proiectul de ordonanță pentru plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. Acest act normativ ar trebui să ducă la ieftinirea alimentelor de bază. Conform Digi24, care citează surse, proiectul ar urma să fie adoptat azi de către Executiv. Amintim că Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, de industrii și servicii din Senat, a declarat recent că plafonarea adaosurilor va duce la ieftinirea alimentelor de bază cu 20%.
Ordonanța aduce și amenzi pentru nerespectarea ei
Proiectul de ordonanță prevede plafonarea adaosului comercial pentru o perioadă de trei luni, după cum urmează: la maximum 20% la retailer, 20% la procesator și 5% pe lanțul de distribuție.
Nerespectarea prevederilor actului normativ va duce la amenzi între 100.000 și 2 milioane de lei. Organismele care pot controla operatorii sunt Fiscul și Consiliul Concurenței, conform proiectului. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsura plafonării adaosului comercial imediat după învestirea Guvernului PSD-PNL.
Lista completă a alimentelor care, trei luni, nu se pot scumpi
Conform Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, lista alimentelor care nu se mai pot scumpi după bunul plac al afaceriștilor din domeniu, este următoarea:
pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
lapte de vacă proaspăt cu 1,5% grăsime la un litru;
brânză telemea de vacă vrac;
iaurt simplu din lapte de vacă, cu grăsime de maximum 3,5% și o greutate de 200 grame;
făină albă de grâu 1 kg;
mălai 1 kg;
ouă de găină 10 bucăți;
ulei de floarea soarelui la 1 litru;
carne proaspătă de pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc;
legume proaspete vrac: roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
cartofi proaspeți albi vrac;
zahăr alb la 1 kilogram.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook